Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските партньори на Русия ще направят консултации със САЩ за санкциите срещу газовите проекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските партньори на Русия ще направят консултации с финансовото министерство на Съединените щати, за да получат разяснения по санкциите срещу газовите проекти "Северен поток - 2" и "Турски поток", заяви руският вицепремиер Дмитрий Козак, отговарящ за енергетиката, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Според него санкциите не са формулирани достатъчно ясно.   

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Съединените щати не издържат на световната конкуренция. Във Фейсбук тя написа, че държава с дълг от 22 трилиона долара пречи на другите да развиват своята икономика.

Против санкциите се обявиха и от Брюксел.

Европейският съюз принципно е против налагане на санкции срещу европейски компании, извършващи законна дейност, заяви говорител на Еврокомисията и поясни, че в момента се извършва оценка на ефекта от наложените мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска

Силяновска: РСМ се е отнесла отговорно към Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизонния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от..

публикувано на 05.07.24 в 07:28

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35