Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската полиция прекрати разследването на криптовалутата OneCoin

Офисите на OneCoin в София бяха обискирани януари миналата година.
Снимка: БГНЕС

Полицията на Лондонското сити е прекратила без резултат разследването срещу базираната в България фирма OneCoin, смятана в САЩ за огромна финансова пирамида, съобщи вестник  „Таймс“. Въпреки това се смята, допълва изданието, че в измамата с криптовалута, създадена от българката Ружа Игнатова, от Великобритания са били измъкнати милиони паунди и изпратени към България.

От британската полиция са потвърдили пред „Таймс“, че не са открити „достатъчно доказателства в подкрепа на наказателно преследване срещу физически лица, базирани в Обединеното кралство“. Не са повдигнати никакви обвинения, не са издадени никакви заповеди за задържане.

Оказва се, че преди 4 години полицията е оттеглила забраната си средства на OneCoin да бъдат прехвърляни от Великобритания към България.

39-годишната Ружа Игнатова е издирвана от ФБР, а преди месец нюйоркски адвокат беше осъден за пране на пари и банкова измама заради операции, свързани с OneCoin. Според американското обвинение OneCoin е "компания за криптовалута за много милиарди долари, основана изцяло върху лъжа и измама".

Специалисти по борба с финансови измами критикуват полицията на Лондонското сити, че "не е разследвала адекватно, а вероятно и изобщо не е направила нищо", оставяйки американците да водят в разследването.

Част от операциите на OneCoin са извършвани от Лондон, а цялата схема вероятно е довела до измама за близо 4 млрд. паунда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

виртуална валута;Bitcoin

Прокуратурата в САЩ обвини двама българи в гигантски измами с криптовалута

Прокуратурата в Манхатън е предявила обвинения към двама българи, основатели на компанията "OneCoin Ltd". Те са заподозрени, че са ръководели пирамидална схема за милиарди долари чрез продажба на измамническа криптовалута. Съобщават се и..

публикувано на 09.03.19 в 09:41
Иван Гешев

Антимафиоти и ДАНС участвали в международна операция срещу разпространението на криптовалута

Антимафиоти и агенти на ДАНС са участвали в международна операция срещу създаването и разпространението на криптовалутата уанкойн (OneCoin). Българска следа в нова измамна дейност с криптовалута. Българката Ружа Игнатова се разследва в Германия за..

обновено на 19.01.18 в 18:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави,..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив,..

публикувано на 02.06.24 в 14:27