Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната (не)зависимост на Hayes & Y

"Ако се възприемаш като артист и успееш да влезеш в тази роля, просто имаш нужда да създаваш... Изкуството, което правиш, няма как да не е отражение на това, което ти си"

3
Снимка: AchographY

Те са млади, креативни, амбициозни и различни. Те са трима българи и един финландец - Благослав Анастасов (вокали, китара), Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас) и Денис Холбек (барабани). Те са Hayes & Y и към днешна дата са една от най-активните, идейни и систематично прогресиращи български групи. Те са ярката светлина, която свети от сцените на британските клубове и всички там знаят – Hayes & Y идват от България.

Стиловите ограничения не са по вкуса им и всеки от бандата е допринесъл с нещо малко от себе си, за да се получи това красиво хомогенно звучене, което с годините успява да влезе под кожата на все повече хора. В света на Hayes & Y има място за всички – за почитателите на алтърнатив рок музиката, за тези, които харесват ню уейв, за феновете на инди-поп също.

"Всеки оставя своя отпечатък по един или друг начин върху музиката ни. Аз бих казал, че правим инди музика, но като цяло сме рок група, всичко идва от това", заяви вокалистът на бандата Благо.

Началото е наивно и неангажиращо – ученическа банда от възпитаници на Английската гимназия в София, които се събират, за да свирят любими парчета. С течение на времето обаче разбират, че интересът им се задълбочава все повече и лека-полека нещата започват да се оформят. В началото на 2011-а се качват за пръв път на сцена, а две години по-късно се заявяват като Hayes & Y. В първите две години от официалното начало момчетата се изявяват из столичните ъндърграунд клубове, а през 2015-а идва и първият им голям пробив. В компанията на сериозна конкуренция от доказали се имена на родната рок сцена те са избрани за подгряващата група преди участието на Kasabian на Spirit of Burgas.

Около този важен за тях момент групата натрупва и солидна продукция. През 2014-а излиза "Hayes & Y" – дебютното им "EP", а през следващата година издават и втория си краткосвирещ албум "The Only Thing Worse Than An Overpriced Bottle of Water", който е и един от най-успешните им до момента.

Окрилени от собствените си мечти и амбиции, момчетата решават, че ще опитат късмета си в чужбина и се отправят смело към едното от най-трудните места за пробив на световната сцена - Великобритания. След няколко месечен престой и редица концерти в Лондон те се местят в Манчестър, където вече 3 години са неизменно присъствие на клубните сцени в града. 

Ето какво сподели Ивайло, басист на групата, за решението да търсят реализация на Острова: 
"Доста рано решихме да тръгнем и да си търсим късмета в чужбина. Тук имаш някакъв таван на постиженията, който можеш да достигнеш. В чужбина възможностите са по-неограничени. С нашата музика, пеейки на английски, решихме, че това е най-правилната стъпка".

"Приятно изненадани сме от това колко много хора ни харесват в България. Мислихме си, че няма толкова публика за музиката, която правим. Оказа се, че не е така и че хората оценяват нещо, когато се прави с желание. Таванът в България е нещо, което все още не е ясно за нас, но така или иначе заминаването в чужбина ни помогна да увеличим аудиторията си тук, тъй като ни дава възможност да работим повече там и да се сравняваме с друг пазар", допълни Благо.

А когато опитваш да намериш мястото си в така дълбокото море от най-различни групи и изпълнители във Великобритания, със сигурност трябва да създаваш нова музика постоянно. Точно това се случва и с тях. Креативният процес на бандата заработва на пълни обороти и продукцията, която създават, започва да се разраства светкавично бързо. През 2017-а излиза третият им "EР" албум, озаглавен "Sinclair", а малко по-късно през същата година пускат и парчето "Always So Simple, Always So Cold", което се превръща в емблема на групата и до момента събира близо 400 хиляди прослушвания в Spotify. Следват още 3 от най-добрите им парчета - "The Feeling", "Over" и "BLUE", които излизат през 2018-а.

Въпреки успехите и нарастващия интерес към музиката им, не само от страна на българската, но и на британската публика, момчетата от Hayes & Y продължават да мечтаят и да поставят нови цели и предизвикателства пред себе си.

"Постоянно гледаме да имаме нови цели, които да ни дърпат напред. Всички неща, които са ни се случили до момента… Със сигурност не сме си мислили, че ще стигнем дотук. Някак си свикваш с някои постижения и с нарастването на публиката, особено в България. Поставяйки си нови цели – това е нещото, което ни води напред", каза китаристът на групата Радо.

В началото на тази година те издадоха своя четвърти краткосвирещ албум "Safeplace", а само преди месец излезе и техният най-нов сингъл "Disaster". Изобщо цялата 2019-a беше изключително успешна за групата и ще завърши по подобаващ начин. Между 28 и 30 декември Hayes & Y ще зарадват българските си почитатели с мини турне, което ще премине през София, Бургас и Пловдив.

Поговорихме си и за ролята на музикалните платформи, за конкуренцията тук и навън, както и за дългия път към успеха. А за какво още - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47
Моника Караолис-Родригес

Моника Караолис-Родригес, която живее в ритъма на танца

Моника Караолис-Родригес е учител по български и гръцки танци с над 25-годишен стаж. Тя води също и занимания по йога, приложни изкуства и културен туризъм.  В живота ѝ се преплитат три култури – българска, гръцка и латиноамериканска.  "Майка ми е българка. Родена съм в София. А баща ми е грък. И двамата са били танцьори.  Гръцките ми баба и..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11