Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Общински новини преобладават на страниците на печата днес. Пловдив преговаря с Европейската инвестиционна банка за заем до 120 млн. лева, отбелязва с голямо заглавие вестник "24 часа".

Кметът Здравко Димитров е обещал на извънредната съботна сесия, че ще подложи на обществено обсъждане и размера на сумата, и обектите, за които парите да бъдат похарчени. По думите му изграждането на важни инфраструктурни обекти в града ще вдигне равнището на живот на пловдивчани.

Пловдивският кмет е гарантирал, че кредитът няма да доведе до скок на местните налози. Същевременно, таксата битови отпадъци в града скача от 1.5 промила на 1.8 промила, а данъкът на автомобили Евро 5 и 6 ще е с 10% по-нисък през 2020 година. Повишават се и налозите за придобиване на имот и за туристически услуги, уточнява публикацията.

В София в началото на пролетта ще бъдат пуснати първите 5 станции на третата линия на метрото - в участъка от "Патриарх Евтимий" до Красно село, пише още вестник "24 часа".

В новите метростанции за първи път има автоматични стъклени прегради, които да предотвратят евентуални инциденти с падане на хора на линиите.

И още едно заглавие на "24 часа", свързано с местната власт: Вестникът цитира премиера Бойко Борисов, който казва, че "кметове са проспали европарите за водните цикли". По думите му в Перник не са правени ремонти на водоснабдителната мрежа повече от 60 години.

Вестник "Телеграф" изчислява, че новият водопровод на Перник ще струва около 20 млн. лева. Изданието цитира и казаното вчера в Стара Загора от премиера, че бъдещето на Топлоелектрическите централи ще се реши след обсъждане с Европейските институции.

На първата си страница вестник "24 часа" пише, че 3 686 са бягствата на депутатите от работа през отминаващата 2019 година. Това е своеобразен рекорд за последните 5 години, поставен най-вече заради бойкота на БСП, чийто депутати напуснаха в началото на годината пленарната зала за повече от 3 месеца.

Излизащите днес два столични вестника не подминават и празничните теми. Според "Телеграф" след Коледа изводът е, че картини и сервизи са най-нежеланите подаръци. Над 10 хил. обяви за подаръци са заляли двата най-популярни сайта за продажба на стоки през последните три дни.

Изданието посочва, че 24 са жалбите в Комисията за защита на потребителите след Коледните празници. Причината е, че магазините отказвали да заменят купени вече стоки или да върнат парите за тях. След проверка на един от сигналите се оказва, че хотел във Велинград е заблуждавал клиентите си, че има спа център, без да притежава никакви подобни съоръжения.

Вестник "24 часа“ цитира прогноза, че в Новогодишната нощ ще е сухо и сравнително топло, а дебела снежна покривка можем да очакваме в средата на януари. Тогава ще е най-подходящото време за зимни спортове, като повече сняг се очаква през февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алепу

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж край Созопол е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да..

публикувано на 04.07.24 в 13:32

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. Децата са прегледани в спешния..

публикувано на 04.07.24 в 13:23
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Главчев: Няма промяна в българската позиция спрямо Северна Македония

Позицията на България по отношение на Република Северна Македония е неизменна - страната ни държи да бъдат спазвани подписаните споразумения. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев по време на изслушване в НС за процеса на евроинтеграция на Северна Македония след т.нар. френско предложение и антибългарската кампания в..

публикувано на 04.07.24 в 13:13

Показват най-старата гравюра на град Бяла

По повод 147-ата годишнина от освобождението на град Бяла, Русенска област, от османско владичество, в историческия музей ще бъде показана най-старата гравюра на селището. Град Бяла е второто, освободено от османска власт, селище в България, след като на 5 юли (нов стил) руско-румънските войски, командвани от генерал-майор Александър Арнолди,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Парламентарни избори в Румъния на 1 декември

В Румъния управляващата коалиция от социалдемократи и либерали се споразумя за датите за предстоящите избори в страната - парламентарни и президентски, предаде Ройтерс. Парламентарният вот беше насрочен за 1 декември. Очаква се и след него двете партии да продължат да управляват в коалиция, но да представят отделни кандидати за президентския..

публикувано на 04.07.24 в 12:51

ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на захранвани с батерии електромобили от Китай. Мярката идва след продължило 9 месеца разследване от страна на Комисията на държавните субсидии от Пекин. Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е..

публикувано на 04.07.24 в 12:47
Джейхан Ибрямов

Изключиха Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС

Зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов беше изключен от ПГ на ДПС. Решението беше прочетено от парламентарната трибуна от председателстващия заседанието Росица Кирова. То е било взето днес, като "за" изключването му са гласували 30 народни представители, без гласове против и въздържали се. ДПС – Търговище снема доверието си от..

публикувано на 04.07.24 в 12:18