Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи размяната на пленници между Киев и проруските сепаратисти

| обновено на 29.12.19 в 20:39
Затворници преди размяната
Снимка: БГНЕС

Приключи размяната на затворници между украинското правителство и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Агенция ТАСС съобщава за 200 души, като се позовава на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Според него сепартистите са освободили 76 пленници, а Киев им е върнал 124.

Това е втората размяна на затворници. Предишната беше през декември 2017 г. Тогава Украйна предаде около 300 пленници в замяна на около 70 души.

Размяната е станала на пропускателния пункт "Майорское" близо до град Горливка в Донецка област.

В началото на седмицата контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна се съгласи да я проведе преди края на тази година.

Договореност за това беше постигната по време на срещата в Париж по-рано този месец на лидерите от т. нар. "Нормандска четворка“, на която присъстваха президентите на Русия, Украйна и Франция, Владимир Путин, Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя беше и първата в този формат от 2016 г. насам.

Инициатор на срещата беше Зеленски, който я определи като "победа" още преди приключването ѝ.

За да получи съгласието на Москва за нейното провеждане той прие т. нар. "формула на Щайнмайер", която голяма част от украинците определиха като капитулация и организираха масови протести срещу нея. Тя предвижда изтегляне на украинските военни от техни позиции в Донбас и провеждане на избори в окупираните територии без гаранции за възстановяване на контрола върху границата и украинския суверенитет над районите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Днес обаче размяната на пленници бе определена от ръководителя на комисията по външни работи на Руската федерация Константин Косачев като надежда, че рано или късно всички останали точки от Минските споразумения ще бъдат приложени. Според него това ще зависи от политическата воля на Киев, Донецк и Луганск.

Путин и Меркел също са дали положителна оценка на размяната в телефонен разговор, иницииран от руския президент.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия приветстваха размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна.
 
Това бе "дългоочаквана хуманитарна стъпка", заявиха Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Двамата припомниха, че сега - според решенията, взети този месец на срещата на Нормандската четворка в Париж - сепаратистите и украинската армия трябва да предприемат следващата стъпка - пълно прекратяване на огъня.

Зеленски дойде на власт с обещания да върне пленените украинци у дома и да сложи край на конфликта.

Той започна преди 5 години след незаконното анексиране на Кримския полуостров от Русия и последвалата подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, като повече от 13 000 души бяха убити, а боевете продължават въпреки споразумението за примирие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" са подготвени за асфалтиране

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" вече са подготвени за асфалтиране, съобщиха от Община Враца. В квартала се изпълнява мащабна програма за обновяване на инфраструктурата, която беше разрушена от водния цикъл и поройни наводнения. Следващата седмица във врачанския квартал "Бистрец" ще бъдат асфалтирани десет улици. Освен..

публикувано на 29.09.24 в 15:41
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над 350 000 броя и с цена от 1,25 евро.  Дело е на Филателния център към Държавния печатарски институт и..

публикувано на 29.09.24 в 15:27
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование . Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" .  За момента няма коментар от страна на шиитската групировка във връзка с това съобщение на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22