Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият конак в Троян ще бъде ремонтиран

Снимка: БГНЕС

Старият конак в Троян ще бъде ремонтиран, обявиха от общината. Сградата е със статут на архитектурно-строителна недвижима ценност и е част от Музея на занаятите.

Основно ще бъде ремонтиран покривът на конака - за 85 000 лева, като 60% от тях ще бъдат осигурени от общинския бюджет, поясни кметът Донка Михайлова: 

„Предвижда се промяна на част от дървената покривна конструкция, покритието от каменни плочи ще се демонтира по схема, счупените ще се подменят с нови плочи.“.

Михайлова допълни, че по проект на стойност 330 000 лева 

ще бъде основно ремонтирана детска ясла „Троян“

„Предвижда се цялостен вътрешен ремонт. Ще бъдат подменени настилки, облицовки, стенни покрития и дограми“.

Кметът уточни, че 63,5% от предвидените по проекта средства ще са от общинския бюджет, а останалите - от проекта „Красива България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32