Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва прокурорска проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово

Кметът на Сухиндол: За болните в дома в Горско Косово се полагат нужните грижи

| обновено на 02.01.20 в 20:06
6
Снимка: Здравка Маслянкова

Окръжната прокуратура във Велико Търново започва проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол. Държавното обвинение се самосезира за нарушения в дома, открити при проверката на екипа на омбудсмана в края на миналата година, в резултат на която Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през миналата година в дома в Горско Косово, а в сигнала, чрез който се настоява за прокурорска проверка, се посочва, че условията за живот на 57-те домуващи са изключително лоши.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов заяви, че 

ако бъдат открити нарушения, които представляват престъпления, ще бъде образувано досъдебно производство и ще се търси наказателна отговорност 

на виновните длъжностни лица. Ако прокурорската проверка не открие данни за престъпление, ще бъдат дадени препоръки за отстраняване на нередностите, открити от екипа на омбудсмана.

Ръководството на дома отрича нарушения, с изключение на старата база.

Директорката Вера Дукова  обясни, че в бюджета за тази година, осигурен от стандарта за издръжка от Социалното министерство, е предвиден ремонт на санитарните възли, столовата, кухнята и пералните помещения. Парите от стандарта не стигат за издръжка и на годишна база Община Сухиндол дофинансира с 10 до 15 хиляди лева, посочи Дукова.

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви за БНР кметът Пламен Чернев. 

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обясниха за БНР високата смъртност с лошото здравословно състояние на хората.

През декември миналата година екип на омбудсмана е направил изненадваща проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, като констатира лоши санитарно-битови условия и липса на денонощна медицинска грижа, както и че домуващите са отделени от персонала с решетка. „Тези констатации не са верни“, коментира директорът на дома Вера Дукова:

„Аз не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие“.

Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи общината. Не е по силите на Община Сухиндол с 3 милиона лева бюджет да вложи близо 2 милиона лева за цялостен ремонт и разширение на дома, за да не живеят по пет-шест болни в една стая, посочи кметът Пламен Чернев:

„В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино. Имайки предвид, че това е функция на държавата  - да се грижи за тези хора, които цял живот са градили тази държава, смятаме, че ние сме си свършили работата“. 

Пламен ЧерневДиректорката на дома и кметът на Сухиндол са категорични, че 

не са нарушени човешките права и няма унизително отношение към хората в Дома с деменция,

както се посочва в сигнала на омбудсмана до главния прокурор.

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира още Пламен Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

„Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на Агенцията за социално подпомагане по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион“, изтъкна кметът на Сухиндол.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че Министерството на труда и социалната политика започва проверка по случая.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18