Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частна авиокомпания подаде жалба за незаконно ползване на услугите ѝ при бягството на Гон

Изпълнителният директор на "Рено" Карлос Гон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната турска авиокомпания MNG Jet е подала жалба за незаконно ползване на услугите ѝ за бягството на бившия ръководител на Nissan и Renault Карлос Гон от Япония в Ливан, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Служител на компанията признал, че е фалшифицирал регистрите и твърди, че е действал сам, без разрешението на MNG Jet.

На 29 декември 2019 година операторът дал под наем два частни самолета на двама различни клиенти - един от Дубай до Осака и от Осака до Истанбул, а друг - от Истанбул за Бейрут, посочва на сайта си компанията, цитирана от Ройтерс. Двата договора не изглеждали свързани помежду си и името на Гон не фигурирало в официалните документи на нито един от полетите.

След като научила от медиите, че наетите самолети са ползвани от Карлос Гон и от недекларирани официално пътници, компанията е извършила вътрешно разследване и е подала жалба в Турция на 1 януари 2020 година срещу замесените.

Вчера турската полиция задържа няколко души, след като вътрешното министерство започна разследване на преминаването през страната на Карлос Гон, който избяга в Ливан, след като беше поставен под домашен арест в Япония.

Частната агенция ДХА уточни, че са били задържани седем души - четирима пилоти, мениджър на товарна компания и двама служители на летището.

Във вторник Гон лично потвърди, че е избягал от Япония в Ливан, за да избегне от несправедливото японско правосъдие.

Невероятната история на това бягство вълнува света от няколко дни, дори се появиха паралели с бягството на граф Монте Кристо от затвора. Повече чуйте в репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00