Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Ремонтите на ВиК мрежата ще са с европейски средства

Снимка: Пресслужба на МС

Ремонтите на ВиК мрежата и разработването на алтернативни водоизточници няма да бъдат с пари от държавния бюджет, а ще се реализират с европейски средства.

Това каза днес премиерът Бойко Борисов, който инспектира изграждането на трасето на автомагистрала „Хемус“ край шуменското село Белокопитово.

По думите на премиера проверките на МВР във водните дружества в страната продължават и не могат да бъдат огласени резултати.

Според него опозицията в лицето на БСП спекулира с проблемите във водния сектор и създава напрежение:

"Има ли някъде тук в региона, да ме заведете, да видим къде са подменили по време на управление на БСП водоснабдяване и канализация. Еми като няма, ние сега полагаме всички усилия".

Бойко Борисов уточни, че около две години продължават процедурите по всеки един воден проект заради стриктните изисквания ЕС:

"Играят се търговете, след това се обжалват, абе две години си е един процес. Така че, знаейки, че сме заделили 2 милиарда и 600 и ще подменим 70-годишни и нагоре вредни за здравето на хората етернитови тръби, азбестови. И сега бързат пред вятъра да кажат, видите ли, че има проблеми".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022 година в селцето Ломница, местността Ломнишки рид.  Трима полицаи били изпратени на място, откъдето..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на общината. Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града.

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят“. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови въпроси, свързани с..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Така че, ако господин президентът връчи третия..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от всички ракови заболявания са приченени от рак на работното място:  "Това значи, че 2000 души..

публикувано на 03.07.24 в 15:57
Атанас Зафиров

БСП има очаквания за експертно правителство с третия мандат

БСП също декларира, че ще гласува против за проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  В ременният председател на социалистите Атанас Зафиров изрази очаквания да има експертно правителство с третия мандат:  "Но няма да подкрепим тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ. Смятаме, че има потенциал конституционната процедура по съставяне на такъв кабинет да бъде..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

РУО-София: От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 15:42