Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Съединените щати са наивни да мислят, че Иран няма да отвърне на удара, пише китайският всекидневник „Глобал таймс“. Според изданието американската политика в Близкия изток е провал, а основен въпрос в създалата се ситуация е дали Щатите са готови да поемат риска от широкомащабна война с Техеран.

Ню Йорк Таймс“ акцентира върху думите на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който би искал отмъщението за генерал Касим Солеймани да бъде извършено открито, а не по обичайния начин - чрез подопечни на Техеран групировки.

Анализ на „Индипендънт“ отбелязва причината Солеймани да пристигне в Багдад, където беше убит - преговори между Иран и Саудитска Арабия с посредничеството на иракските власти.

Вестникът допълва, че предотвратяването на война е довело до необичайна координация между Рияд и Катар, които са изпратили свои представители съответно във Вашингтон и Техеран.

От Владимир Путин и Ангела Меркел зависи да спасят света от „втори Виетнам“, пише „Взгляд“ за предстоящата среща между двамата на 11 януари в Москва. „Меркел осъзнава, че Русия, ако не съюзник, е близък партньор на Иран и има възможност да повлияе на ситуацията“, смята цитиран от „Взгляд“ германски политолог.

В сянката на геополитическата криза ще протече днешната първа среща на Доналд Тръмп и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, пише „Филелефтерос“. Според изданието Мицотакис открито ще заяви, че турският президент Реджеп Ердоган заплашва мира в Югоизточното Средиземноморие.

Според турския в. „Йени Шафак“ решението на Ердоган за изпращане на военен персонал в Либия е предизвикало паника в Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Гърция, които търсят варианти за създаване на съюз срещу Анкара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуван е 27-годишен мъж, съобщил за бомба на Летище София

27-годишен мъж е арестуван в София след като е съобщил, че на Летище София има поставена бомба. Сигналът е подаден след 16 часа.  На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство.  Аеропортът работи нормално. Подателят на сигнала - мъж на 27 години е арестуван в София. Той е криминално проявен

публикувано на 08.06.24 в 18:17

От началото на кампанията: 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Прокуратурата. Досъдебните производства са най-много в София - 31. Следват: Бургас - 27, Варна - 23, Велико Търново - 7 и Пловдив - 5.  Във Върховна..

публикувано на 08.06.24 в 18:17

Започна евровотът В Италия

В Италия, от 15 часа до 23 часа местно време днес се гласува за Европейски парламент. Вотът продължава и в неделя от 7 до 23 часа местно време. Право на глас имат 47 300 000 италианци. Те трябва да изберат 76 евродепутати сред над 800 кандидати на 15 партии. Кандидатурите се гласуват в 5 избирателни района: севериозточен, северозападен,..

публикувано на 08.06.24 в 17:51

Без сигнали и жалби за груби нарушения в ЦИК в деня за размисъл

В днешния "Ден за размисъл", в Централната избирателна комисия не постъпиха сигнали и жалби за груби нарушения.  Сигнали за забранена политическа агитация, но във Facebook, постъпиха в ЦИК, но останаха без разглеждане, тъй като социалните мрежи не подлежат на регулация от комисията. Нямаше доклади от РИК за проблеми с машините или доставяне..

публикувано на 08.06.24 в 17:35

Специална секция в Дупница за избиратели с увредено зрение или със затруднено придвижване

Освен в подвижна секция, избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала града, ул. “Христо Ботев“ № 30А, казаха от администрацията. Дадени са и телефони за заявки: 0879 523 466 и 0701 5 92 41.  И на предишни избори Общината в Дупница е давала възможност..

публикувано на 08.06.24 в 17:08

Раздаването на изборните книжа и материали в Габрово върви по график

В Габрово раздаването на изборните книжа и материали преминава по съставения график и не се налага съставите на избирателните комисии да изчакват дълго.  Машините за гласуване трябва да са доставени по места до 17:30 часа. 121 са секциите в община Габрово за утрешния вот 2 в 1. В част от комисиите до последно се налагат смени на..

публикувано на 08.06.24 в 17:06

"Спешна помощ" на мотоциклети започва да действа в Кипър

"Спешна помощ" на мотоциклети започва да действа в Кипър от понеделник, обяви Министерството на здравеопазването. Целта е да се осигури навременна медицинска намеса при пътнотранспортни произшествия в часовете на повишен трафик.  Екипи за бързо реагиране от парамедици се качват на 11 мотоциклети. Те ще работят в делничните дни от 7 ч. до 19 ч., без..

публикувано на 08.06.24 в 16:36