Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: България устоя на натиска на САЩ и Русия

Възможно най-бързо да се осъществи интерконекторната връзка с Гърция, настоява той

| обновено на 09.01.20 в 16:57
Снимка: БГНЕС

"Случи се това, което от ДПС от дълги години обясняваме - България да има 20% участие в газовия терминал в Гърция, отдавна трябваше да имаме връзка с руски газ през Черно море". Това каза пред БНР Рамадан Аталай, депутат от ДПС и член на енергийната комисия в парламента, във връзка с откриването на газопровода "Турски поток". По думите му това, което трябва да стане оттук нататък, трябва да е в интерес на България.  

Според Аталай България устоя на натиска на САЩ и Русия и тяхното желание да присъстват в продажбите на газ в Европа. "Направихме това, което е възможно - да получим и втечнен газ през Гърция, и да получим руски газ през Турция", добави той в предаването "12+3".

Той посочи какво предстои в газовата сфера: "До края на 2020-а година трябва да бъде завършен газопроводът до сръбската граница. Задължени сме. ... Не би трябвало да има пречки. По трасето са разположени тръбите и машините работят". Според него второто важно нещо е възможно най-бързо да се осъществи интерконекторната връзка с Гърция

"Третото, което трябва да направим - "Булгартрансгаз" или Министерство на енергетиката да направят всичко възможно, за да се случи още една връзка с Турция и да получаваме втечнен газ и от Турция". 

Рамадан Аталай посочи като най-важно: "България да получава газ директно от акваторията на Черно море - да влиза в границите на България".

Според него това са нещата, които трябва да се случат, за да може да се каже, че България е на газовата карта на света.

Депутатът коментира и отношенията между ГЕРБ и ДПС. По думите му "управляващите действат временно, погледът им е много кратък и винаги тичат след събитията". Според него липсват експерти в определени сектори на икономиката, а чуваемостта на управляващите е притъпена и не чуват експертите от опозицията.

В отговор на коментари, че ГЕРБ са зависими от ДПС, Аталай заяви, че ГЕРБ са зависими само от Бойко Борисов:

"Постигнатите положителни резултати си ги приписват само на тях, а когато има нещо, което е в ущърб на обществото и не им изнася, са готови да обвинят всеки един, който живее на територията на България, а още повече - ДПС. Нали знаете, че като че ли ДПС е създадено, за да бъде назначено за виновно".

Цялото интервю на Даниела Големинова с Рамадан Аталай в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Репортаж на Тоня Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС. От Движението съобщиха за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда за наркоразпространение. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Депутатите няма да изслушват премиера

Депутатите няма да изслушват премиера Димитър Главчев на днешното си заседание. Министър-председателят е отхвърлил искането на ПП-ДБ за изслушване за уволнения и назначения в ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията и агенциите "Технически операции" и "Разузнаване". "Вероятно причината е, че някои от смените са..

публикувано на 26.06.24 в 09:22

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута. България все още не е изпълнила критерия за..

публикувано на 26.06.24 в 08:57
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44
Христо Анастасов

Христо Анастасов: ЕС е все повече политически, а не просто икономически съюз

ЕС е все повече политически, а не просто икономически съюз. Това обясни пред БНР Христо Анастасов, анализатор по международни теми. Съюзът официално започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. "На целия процес ще се гледа по доста по-различен начин, защото залозите днес изглеждат съвсем различни. Русия води пълномащабна война..

публикувано на 26.06.24 в 08:43

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37