Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Терзиев: Не би трябвало да има двояко тълкуване на закона за хазарта

Снимка: Ани Петрова, БНР

Според мен тук не би трябвало да има двояко прилагане и тълкуване на закона, в него категорично е казано, че след като е лотарийна игра трябва да се плаща 15%, заяви пред БНР Димитър Терзиев, бивш председател на Комисията по хазарта.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той поясни, че при закупени талони на стойност 10 лв. от частен оператор цената им е залогът и би трябвало от тези 10 лв. 15 на сто да се платят като такса.

Ако се купи обаче талон за държавната лотария (Българския спортен тотализатор) отново за 10 лв. в сметките на Комисията по хазарта ще постъпят 1,50 лв. като такса, докато при частен оператор от тези 10 лв. ще бъде някаква извадена сума и върху остатъка ще бъде начислена таксата.

„Другият вариант е да се отчитат различни бройки на продадени билети“, каза Терзиев.

„Предполагам, че в Комисията, когато са подавани тези декларации, са приели, че нещата са в рамките на закона и са приемали тези плащания като нормални“, допълни той.

И уточни, че става въпрос за държавни такси, а не за данъци, които да се третират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Но, ако с акт на административен орган бъдат обявени за публични държавни вземания и такива задължения над 5000 лв., то тогава те стават публични и могат да бъдат събрани по реда на ДОПК от публичния изпълнител, а Комисията чисто теоретично би могла да отнеме лиценз“, посочи Димитър Терзиев.

По повод предложението да има само един лотариен оператор и той да е държавният тотализатор той коментира, че в доста европейски държави е така: „Само че там има един нюанс, който би могъл да се използва у нас – в скандинавските държави има държавен монопол, но различните видове чисто лотарийни игри са дадени един вид на концесия в публично-частно партньорство“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Начев - директора на Агенцията за държавна финансова инспекция

АДФИ: Около 210 млн. лв. не са постъпили в хазната заради различно третиране на лотариите

Поне 210 милиона лева не са постъпили в хазната заради различно третиране на лотарийните оператори, обяви Агенцията за държавна финансова инспекция. Изводът е на базата на проверка за периода от 2014 до 2019 година, резултатите от която..

обновено на 22.01.20 в 18:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерите на ПП-ДБ след консултациите с президента Радев

ПП-ДБ иска изслушване на премиера и вътрешния министър за повишената степен на защита на Борисов

От ПП-ДБ потвърдиха, че остават опозиция в този парламент и отхвърлиха идеята на "Възраждане" за правителство на всички партии в НС без ГЕРБ и ДПС.  След консултациите при държавния глава за възможностите за съставяне на редовен кабинет Николай Денков..

публикувано на 24.06.24 в 16:16
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с дублирани билети в нощния влак София-Бургас

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е разпоредил проверка на случая с нощния влак от София до Бургас, който в петък е превозвал пътници с дублирани билети, а голяма част от хората са пътували прави в коридорите на влаковата композиция...

публикувано на 24.06.24 в 16:12
Руският президент Владимир Путин разговаря с деца в детския лагер

Детският лагер "Артек" е включен в санкционния пакет на ЕС

Световно известният детски лагер "Артек“, където много български пионери са почивали, е сред санкционираните от ЕС образувания в 14-ия санкционен пакет срещу Русия. Той е под контрола на руското министерство на образованието от незаконното..

публикувано на 24.06.24 в 15:58

Искат влязъл в затвора за убийство анестезиолог да работи в дупнишката болница

Анестезиологът д-р Николай Карастоянов, осъден на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, да е на разположение и да работи в общинската болница в Дупница. Върху такъв казус работят ръководство на болницата, управата на затвора в Бобов..

публикувано на 24.06.24 в 15:52

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР,..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация".  От АзГ..

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно..

публикувано на 24.06.24 в 15:13