Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО предлагат 2 дни повече отпуск за непушачите

Снимка: БГНЕС

2 дни повече отпуск за непушачите по преценка на работодателя предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда.

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди обясни, че законодателната инициатива е и опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почиват нерегламентирано:

"Това пък кара работниците и служителите да излизат извън работните помещения и съответно да си получават една нерегламентирана почивка между 10 и 15 мин. на всеки час-два в зависимост от това, доколко е активен един пушач. И съответно по този начин пък поставят в дискриминационни условия останалите служители и работници непушачи“, каза той и допълни:

“По този начин смятаме, че служителите, които не пушат, които стоят съвестно на работните си места, имат право да получават допълнителен отпуск от до два дни".

От поправката ще могат да се възползват и пушачите, стига те да не пушат по време на работа:

"Някой, който пуши, може да не пуши в работно време, може да пуши сутрин с кафето или вечер с питието, което пие преди лягане. Така, че ако не пуши на работното място, би могъл да влезе в хипотезата на тази разпоредба. Работодателите имат своите системи да следят работниците и служителите си. По-голямата част, знаете са с пропускателен режим, с камери“.

Законопроектът тепърва ще се обсъжда с работодателските организации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Фирма дава бонус отпуска за отказ от цигари на работното място

Служителите в британска агенция за подбор на кадри получават бонус от четири допълнителни почивни дни, ако не пушат на работа, предаде Би Би Си. Базираната в Суиндън, Югозападна Англия, фирма KCJ Training and Employment Solutions иска да..

публикувано на 13.01.20 в 19:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда"..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за..

публикувано на 03.06.24 в 16:37