Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Това е генералска битка

Росен Плевнелиев
Снимка: Ани Петрова

Това е генералска битка. Така Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, коментира обръщението на президента Румен Радев към нацията, в което той сне доверието си от правителството на Бойко Борисов.

"Ето ви генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал", добави той и припомни, че в много свои изявления е говорил, че за президент на България имаме генерал популист.

Плевнелиев цитира сентенцията "Ако нямаш кауза, имаш нужда от война" и призова да се запитаме каква е каузата на Румен Радев, който по думите му не се е посветил на единството на нацията и постоянно е бил контра на управляващите, че Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

Росен Плевнелиен коментира в предаването "12+3" тезата на държавния глава за влизането на България в еврозоната:

"В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. ... Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа". Според него вече виждаме как всички, които са против това, се организират и ще действат.

По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави каквато и да било реформа във валутния борд:

"Това, което се случва сега е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната".

В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа, уточни Плевнелиев.

Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013-а година спрямо правителството на Пламен Орешарски, но:

"До тук Румен Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството". По думите му всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях.

От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Росен Плевнелиев в "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средната температура през юни - около нормата

Очаква се през юни средната температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20° и 22°.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите - между 31° и 36°. Количеството валежи ще бъде около и над нормата, като през първото десетдневие на много места ще има краткотрайни валежи и..

публикувано на 31.05.24 в 12:58

Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия

Германия разреши оръжия, доставени от страната на Украйна, да бъдат използвани по цели в Русия, каза говорител на германския канцлер Олаф Шолц. Това съобщи АФП. Зеленски е в Швеция за срещата на върха Украйна-Северна Европа Киев има право по международното законодателство да се защитава от атаки, идващи от вътрешността на Русия, които са..

публикувано на 31.05.24 в 12:43
Алексис Ципрас

Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа. Гръцкото външно министерство осъди убийствата на цивилни граждани. Ципрас, който е председател на комисията за Западните Балкани на Съвета на Европа, заяви, че е необходимо да се наложат санкции на Израел, за да се прекратят..

публикувано на 31.05.24 в 12:35
Изстрелването на Старлайнер от космическия център във Флорида - 20 май 2022

"Старлайнер" е планиран за изстрелване в Космоса през почивните дни

НАСА и "Боинг" подготвят космическия апарат "Старлайнер" да бъде изстрелян в Космоса в предстоящите почивни дни. Апаратът трябваше да излети по-рано, но поради технически проблеми изстрелването беше забавено.  "Боинг" разработва програмата "Старлайнер" повече от 10 години, за да осигури на НАСА възможност за транспортиране на астронавти до..

публикувано на 31.05.24 в 12:26

Звукът на Африка идва в София на 2 юни

Вийо Фарка Туре, синът на легендарния крал на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия" малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968 г. Датата на концерта е 2 юни 2024 г., когато е и..

публикувано на 31.05.24 в 12:15

Освободиха арестуваната учителка от детска градина "Фантазия" във Велинград

Учителката от детска градина "Фантазия" във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста, каза за БНР районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев. Прокуратурата проверява за насилие в детска градина във Велинград Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се..

публикувано на 31.05.24 в 12:13
Киър Стармър

Лидерът на британските лейбъристи: Готови сме да работим с Тръмп, ако бъде избран

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, лейбъристите ще работят с него.  Премиерът Риши Сунак отказа коментар по темата.  Тръмп - виновен по всички обвинения по делото за пари срещу мълчание Стармър се намира в Шотландия в рамките на предизборната си кампания..

публикувано на 31.05.24 в 12:09