Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП вече има правомощия да сваля съдържание на онлайн търговци нарушители

Снимка: БГНЕС

Депутатите окончателно дадоха правомощия на Комисията за защита на потребителите да разпорежда сваляне на онлайн съдържание в случаи на установяване на нелоялни практики от страна на електронни търговци.

Окончателните промени в Закона за защита на потребителите предвиждат засилено сътрудничество между институциите в държавите членки на ЕС. С измененията Комисията за защита на потребителите, въз основа на отправено писмено искане, ще издава решение за премахване на съдържание от онлайн интерфейс или за отправяне на ясно предупреждение до потребителите при достъпа им до онлайн интерфейса на търговеца, отговорен за нарушението.

Решението ще се публикува на интернет страницата на КЗП в деня на издаването му и незабавно ще се уведомява търговецът, извършил нарушението, по реда, предвиден в Административнопроцесуалния кодекс.

Ако в тридневен срок от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на Комисията за защита на потребителите ще издава заповед, с която ще разпорежда на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и на доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Василев

Радостин Василев: Когато ГЕРБ и ДПС са първи, нищо положително не може да се очаква

Когато ГЕРБ и ДПС са на първите места, не може да се очаква нищо положително за държавата .  Това заяви пред БНР Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, която получи 2,98% на изборите за Народно събрание. Според него резултатът, който е постигнала партията му на 9-и юни, е "доста добър за партия на 6 месеца". При обработени 100% протоколи:..

публикувано на 11.06.24 в 14:17
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов благодари на избирателите: Надявам се да оправдая вашите очаквания

С публикация в социалната мрежа лидерът на партия "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов благодари на избирателите за полученото доверие. "ИТН ще има 17 народни представители в следващия парламент. Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Надявам се да оправдая вашите очаквания", написа Трифонов. Той обаче..

публикувано на 11.06.24 в 14:06
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно..

публикувано на 11.06.24 в 14:03
Зърнена реколта в землището на село Търнава, община Тунджа - юни 2024 г.

Тази година ще бъдат ожънати 11 млн. дка пшеница с очакван добив 6,1 - 6,3 млн. тона

Близо 11 милиона декара пшеница ще бъдат ожънати по време на тазгодишната кампания, а очакваните добиви ще са приблизително като миналогодишните. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов в пловдивското село Златитрап, където беше даден старт на Жътвена кампания 2024. Той е категоричен, че хлебният баланс на страната ни..

публикувано на 11.06.24 в 13:58
Милен Делийски

Преференции пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС в Силистра

Разместване на кандидатите за народни представители в Силистренско заради преференции ще има само в една партийна листа – тази на ГЕРБ-СДС. Последният в нея, бизнесменът Милен Делийски събра впечатляващ брой преференции – 2018, които го изстрелват на второ място. Минимумът за пренареждане е 7% от общия брой гласове, които в случая са 8912 и това..

публикувано на 11.06.24 в 13:58

Все още има съпротива на приемането на България и Румъния в Шенген и по суша

Малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша, съобщиха за БНР източници от белгийското председателство на Съвета на ЕС. Пълноправното приемане на двете страни в Шенген е сред темите, които бъдат обсъдени на 13 юни в Люксембург. Тогава там ще заседават..

публикувано на 11.06.24 в 13:57

КЕВР обсъди: Поскъпване на тока средно с 1,4%, на парното – с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цените на тока и парното от 1 юли. Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец май. Ако..

публикувано на 11.06.24 в 13:57