Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи вътрешната проверка в МО за действията на ген. Цанко Стойков

| обновено на 07.02.20 в 17:48
Ген. Цанко Стойков
Снимка: БГНЕС

Приключи проверката по случая с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от Министерство на отбраната.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков.

Проверката бе разпоредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на предполагаем разговор между Стойков и президента Румен Радев, свързан с назначаването на Десислава Радева на пост във Военновъздушните сили.

Докладът на началника на отбраната генерал Андрей Боцев проследява хронологията на комуникацията от април и май 2019-а между Антикорупционната комисия, Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

Още през април миналата година Антикорупционната комисия е изпратила шест писма по проверката, която правят, затова дали има нарушения от страна на Румен Радев, свързани с Десислава Радева.

Цанко Стойков е предал документите в срок, но в средата на май Антикорупционната комисия е поискала допълнителни документи, които са били предоставени, става ясно от отговора на генерал Андрей Боцев.

Началникът на отбраната отбелязва, че документът само разкрива развитието по случая. Без възможност за тълкуване на съдържанието и неговата целесъобразност и законосъобразност.

В измиталите дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочваше, че Цанко Стойков е човекът, който има голяма заслуга за сключването на договора за Ф-16, и е човек с авторитет в армията. И че проверката е за негова информация. Както и че разследванията срещу военни прави само Военната прокуратура и до момента не е ясно защо генерал Стойков е бил слушан.

Над седмица след публикуване на записите Прокуратурата също не е дала повече разяснения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви вчера, че не вижда основания за санкции срещу Стойков.

„Аз не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. На този етап аз не виждам никакви основания  - пак казвам на този етап, към днешна дата, не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на генерал Цанко Стойков“, посочи Каракачанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети обвиняем по случая с радиоактивния метал америций

Има трети обвиняем след операцията на МВР и ДАНС срещу група, целяла продажба на количества от радиоактивния метал америций, научи БНР.  Четирима души бяха първоначално задържани в Пловдивско, двама остават в ареста, а властите откриха 80 плочки америций. Двама души остават в ареста след аферата с радиоактивния метал америций

публикувано на 21.09.24 в 21:12

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в центъра на София

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в триъгълника на властта в центъра на София.  Тя беше председател на Националната гражданска организация "Системата ни убива" и се бореше за правата на хората с увреждания у нас.  За кратко беше спряно движението по бул. "Дондуков". "Нели Димитрова, сподвижник на Вера Иванова от "Системата ни..

публикувано на 21.09.24 в 20:42

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан

Тази вечер израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан, след като по-рано през деня обявиха, че са поразили хиляди ракетни установки и други цели. Военните "в момента нанасят удари по цели, принадлежащи на терористичната организация "Хизбула" в Ливан“, се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

публикувано на 21.09.24 в 20:21

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности. Руският премиер Михаил Мишустин е одобрил списък на страните, предаде ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии, които "провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на..

публикувано на 21.09.24 в 20:09
Аналена Бербок

Германия настоява за успокояване на напрежението в Близкия изток

Германия заяви, че има спешна нужда от успокояване на напрежението в Близкия изток, тъй като войната на Израел срещу "Хамас" в Газа заплашва да се разпространи и в Ливан,  съобщава Франс прес. "Имаме спешна нужда от конкретни мерки в Близкия изток, за да се разсее напрежението и да се избегнат още цивилни жертви", заявиха от германското външно..

публикувано на 21.09.24 в 19:53
Боен дрон, снимката е илюстративна

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк, след като разпореди евакуация след атака на украински дрон, който според Киев е поразил оръжеен склад, предаде Франс прес. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев заяви в социалните мрежи, че е въведен "режим на местно извънредно положение, за да се организира помощ за хората..

публикувано на 21.09.24 в 19:42
Албин Курти

Албин Курти обвини западните официални представители в отстъпчивост към Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти обвини западните официални представители в "отстъпчивост" към Сърбия, която по думите му е мотивирана от прекомерните страхове, че Белград може да се приближи още повече към Москва. В интервю за Ройтерс Курти каза, че Европейският съюз не успява да играе ролята на "рефер" в прилагането на договореното с посредничеството на..

публикувано на 21.09.24 в 19:23