Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Павлов: Необходима е ясна дефиниция на туристически престой и краткосрочен наем

Над 2 хиляди са обявите за краткосрочно отдаване на имоти в Airbnb в София.
Снимка: БГНЕС

Хората, отдаващи апартаменти под наем през онлайн платформи няма да искат разрешение за това от етажната собственост – това предложение на ГЕРБ бе оттеглено при второто четене на Закона за туризма.

Борим се за цялостен регламент, който да не забранява тази дейност по никакъв начин и да се намери златната формула, посочи за „Хоризонт“ Борис Павлов от Българската стартъп асоциация. „Преди да има дефиниция какво е то туристически престой и краткосрочен наем, ние не можем да направим чисто законово разлика между традиционен дългосрочен наем и тези по-кратки престои“, подчерта той.

Услугата се ползва от разнородни потребители. Хотелиерите настояват за равни условия за бизнес с апартаментите за краткосрочно отдаване под наем и за овладяване на нелоялната конкуренция и сивия сектор. Разминават се и информациите за броя апартаменти, отдавани краткосрочно под наем в интернет.

2700 са листингите, обявите в Airbnb в София. От тези обяви обаче около 2200-2300 са индивидуалните апартаменти, които се отдават по този начин през платформата на Airbnb. Също така това са тези, които имат реклами. Това не означава, че се отдават постоянно – просто хора, докато пътуват някъде в чужбина, си отдават апартамента по този начин. Нашите данни са от компания, която се занимава точно с това – проучване на пазарите на Airbnb в много градове по света“, изтъкна Павлов. Броят на обявите варира и се мени всеки ден, тъй като платформата дава лесна възможност за публикуване и сваляне на обява, допълни той.

Според новоприети законови текстове, този вид обекти подлежат на регистрация в съответната община. Заради решението на Европейския съд в Люксембург, според което отдаването на апартаменти под наем през интернет платформи не подлежи на регистриране, законът предстои да бъде променен. Решението на съда излезе след крайния срок за подаване на предложения между двете четения на Закона за туризма, затова работна група ще прецизира текстовете.

Къде остават следи от дадено посещение в краткосрочно отдаван под наем имот?

Трябва да има техническа възможност тези имоти да присъстват в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), подчерта Борис Павлов. „От друга страна Airbnb разполага с данните за такива гости и ако някой е престъпник или нещо се случи, винаги може да се намери. Допълнително много домакини събират данните на гостите и подписват договори за наем. Разбира се, ще е много по-лесно да е в ЕСТИ и да е напълно изрядно всичко“, коментира той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията – козметици ще организират ден на отворени врати в салоните си за красота и ще проведат безплатни..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52