Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Данчев: БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната

2
Снимка: БГНЕС

"БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната", каза пред БНР Димитър Данчев - секретар на ПГ на БСП. Той уточни, че за социалистите притеснителен е начинът, по който се водят преговорите по влизането в ERM 2, както и начинът, по който бяха поднесени промените в Закона за БНБ:

"За нас този начин е трагичен. Беше допуснат фатален комуникационен гаф. Управляващите не можаха да обяснят какво искат да направят и решиха, че могат да предприемат на тъмно промени, имам предвид предложението, което направи Менда Стоянова между първо и второ четене на валутния закон, с което се промени Законът за БНБ и се даде възможност да бъде променян курсът лев-евро по искане на някоя от страните от еврозоната, Дания или ЕЦБ. БСП не приемаме подхода на мнозинството и дължим да се обърне специално внимание на факта, че огромна част от българските граждани са против влизането на България в еврозоната. Затова споделяме, че е добре да има консенсус по темата".

Данчев посочи в предаването "Неделя 150", че трябва да бъде изготвен анализ за плюсовете и минусите от членството в еврозоната, който да стане основа за дебат по темата. 

Депутатът обясни, че БСП поиска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов и на правителството заради това, че не дават цялата информация, която е необходима на българските граждани, а и на европейските ни партньори, за вземането на решение за приемането на страна ни в ERM 2. 

По думите на Данчев не може да се говори, че БСП догонва президента Румен Радев с критиките си към правителството, защото още в началото на годината социалистите са внесли вот на недоверие към управляващите, а мотивите им са били сходни с изтъкнатите от Радев при снемането на доверието му от кабинета "Борисов 3".

Шествието, организирано от президента в деня за почит на Левски, беше надпартийно, мирно и спокойно, не е имало политически възгласи, коментира Димитър Данчев и отбеляза, че БСП не одобрява освиркванията по време на речта на кметицата на София Йорданка Фандъкова. "Управляващите трябва сами да дадат отговор на въпроса защо получават такава оценка", заяви той.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Димитър Данчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". Хърватия остана на второ място с песента "Рим Тим Таги Дим" на Бейби Лазаня, а на трето място е Украйна с песента "Тереза и Мария". Конкурсът включваше 37 държави, но не мина без инциденти и напрежение. Цялата седмица на "Евровизия"..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36