Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари

| обновено на 24.02.20 в 19:02
Сградата на Ла Скала в Милано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия, съобщи за "Хоризонт" генералният консул в Милано Таня Димитрова. Тя посъветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там - да носят предпазни маски и ръкавици. 

Отменени са голяма част от масовите събития, затворени са музеите и останалите забележителности в Милано, допълни Димитрова:

"Всички супермаркети се поизпразниха. Няма стоки по магазините заради масовата реакция на гражданите, които са на територията на Милано и област Ломбардия, което със сигурност ще бъде преодоляно за 2-3 дни, защото това е първичната реакция и е съвсем нормално".

"Властите дават най-доброто от себе си, така че жертвите са само възрастни граждани със съпътстващи заболявания. Имаме позитивни новини от болницата в Рим – трима души ще бъдат изписани, тъй като болестта е овладяна“, каза още тя и допълни: 

"Към момента няма забрана да се напуска област Ломбардия, полетите не са спрени. Препоръчваме на всички да бъдат внимателни, както знаете на летище София има термокамери, така че всички пристигащи ще бъдат проверявани за евентуална треска".

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия - Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени:

"Звънят, притесняват се хората. Още вчера МВнР оповести препоръки към българските граждани живеещи там, но и пътуващи или планиращи пътуване. Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само в краен случай. Границите на Италия с другите държави не са затворени, така че могат да напуснат във всеки един момент, в който решат".

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбатга на компанията. Причината е ситуацията с разпространението на новия коронавирус в област Ломбардия.

Милано е най-големия град в Северна Италия. Подробности потребителите могат да прочетат на интернет страницата на превозвача.

„България Ер“ извършва полети до Милано три пъти седмично. Пътниците ще имат възможността или да променят датата на пътуването си или да им бъде възстановена сумата за закупените билети.

Днес до обяд на летище София са изпълнени планираните три полета до Милано. Още три самолета са кацнали оттам. Полетите се изпълняват от двата терминала на столичната аерогара. С последния полет от Милано се прибраха и няколко българи - студенти в Италия, тъй като част от университетите в града и област Ломбардия са затворени.

Репортер на "Хоризонт" разговаря на летище София с няколко пътници за обстановката в Италия:

"Хората са притеснени, няма паника. На отиване ни проверяваха един по един с термометър… Там се затварят пътища, ограничават се влакове... Изкупени са магазините… Хората са повече стресирани, създава се изкуствено напрежение. На летището има контрол. Но се създава излишно напрежение, което не е нужно".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Заболелите в Италия са вече 152 души.

Седем са жертвите на коронавируса в Италия

Седми смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, предаде АФП. Заразените са 229, съобщи тази вечер началникът на „Гражданска защита“ Анджело Борели. Това означава само 10 нови случая от началото на деня,..

обновено на 24.02.20 в 22:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев на форумът за зелена трансформация

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

По-рано президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във..

публикувано на 26.06.24 в 10:52

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт, 51-годишният се е заснел  с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към..

публикувано на 26.06.24 в 10:50
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха. Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да..

публикувано на 26.06.24 в 10:28
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна..

публикувано на 26.06.24 в 10:14
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това..

публикувано на 26.06.24 в 10:08