Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песпонеделник в Широка лъка

Снимка: Радостина Чернокова

В родопското село Широка лъка днес е кулминацията на традиционния кукерски празник „Песпонеделник“. До 12:30 часа движението на моторни превозни средства през селото ще бъде ограничено заради дефилето на кукерските състави.

Стоил Калфов от Широка лъка поясни:  "Всеки от кукерите вече си слага и мартеници, украсяват ги, да бъдат страшни, за да може да прогоним злото. След това става заораването. Сее се житото, за да се даде началото на стопанската година".

През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След дефилето на кукерите ще има народно веселие. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалище "Екзарх Стефан" и кметството в Широка лъка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дебора Михайлова

С разпити на свидетели в Районния съд в Пловдив продължава делото "Дебора"

С разпити на свидетели в Пловдивския районен съд днес продължи делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора.  Процесът стартира в петък.  Всички заседания протичат при закрити врата, за да не бъдат оповестявани факти от интимния живот на пострадалото момиче и бившия ѝ приятел.   Обединяват двете разследвания..

публикувано на 03.06.24 в 18:28
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят установеното от Комисията досега. Свършеното е обобщено в доклад, в който се анализират..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е нарастващият военен потенциал на определени държави.  Основни дестабилизиращи фактори остават..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването Разговорите, проведени днес..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда" има опасно надвиснали клони на дърво. На мястото на тежка катастрофа на магистрала "Тракия" има..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство. По-рано от БДЖ определиха като тероризъм посегателството от събота, когато неизвестни срязаха спирачките..

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38