Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на Любчо Еленков или животът като отворена рана

| обновено на 04.03.20 в 08:22
Фотографът Красимира Василева и Любомир Еленков
Снимка: Красимира Василева
Любомир Еленков беше едно от децата на "Българската Коледа". След дни - на 8 март, той ще навърши 18 години.
Напук на съдбата той оцеля, въпреки диагноза той се бори, животът му е една жива рана, вечна болка и мъка, ежедневна борба и страх за бъдещето" - това казва бабата на Любчо - Саня Христова. Вече 18 години тя се грижи сама за внучето си и за незрящия си съпруг, загубил зрението си след трагедията с майката на детето.
Преди 18 години щастливите родители на Любчо са в очакване на първата си рожба. Майка му Невена е бременна в осмия месец. 8 март 2002 година обаче се оказва кръстопът на живота и носи смърт за едни, а живот за други. Пиян шофьор помита Невена и съпруга й Ивайло на тротоар в София. Жената умира, не успява да дочака дори линейката. Ивайло остава в критично състояние месеци наред, не излиза от комата, причинена от травмите. Любчо се появява на бял свят насред трагедията. 

Любчо с баба си Саня и дядо Влади

Саня Христова - майката на Невена и баба на Любчо, помни сякаш е било вчера думите „Елате да видите бебето, до утре едва ли ще оцелее“. 

Роден в осмия месец, останал дълго време без въздух, Любчо се ражда с много тежки увреждания. Поставят му диагнозата детска церебрална парализа. Минава през десетки операции, подложен е на непрекъсната рехабилитация. Въпреки увреждането си продължително време посещава занятията в училище, а сега е на индивидуална форма на обучение.

Въпреки изпитанията Любчо е усмихнат, добродушен, мил и весел - причината и смисълът на живота ми, признава бабата Саня Христова. Мнозина са съпричастни с историята на момчето още от първия миг на раждането му, допълва тя. 

"Всеки ден, всеки миг, всеки час много хора ми пишат, обаждат се, искат контакти с нас, Господ здраве, живот и щастие да им дава. Благословени да са", казва Саня Христова за предаването "Рано в неделя". Именно съпричастността на хората и усмивката на Любчо клепят баба му в трудните дни.

"Много силно, много издръжливо дете е, да знаете. Ако малко по-рано беше дошла линейката, по-рано да беше изродено детето, може би нямаше да бъде с толкова тежка диагноза. Жестока съдба. Всичките тези години, дни и нощи, все едно не съм живяла, все едно вчера беше. Детето е причината да издържим на тази мъка и болка", продължава своята изповед жената. 

Любомир Еленков

На 8 март Любчо става пълнолетенНяма да има право на същата социална грижа от страна на държавата, каквато е имал като дете с увреждане. Средствата, които са му се полагали, ще намалеят. 

"Той в момента е в 11 клас, има още една учебна година. Дано да можем да продължим да учим. Дотогава запазва статута на ученик и може да получи социални грижи както досега. Когато прекъсне училище, тогава ще мине в категорията на възрастните с увреждания", обяснява Саня Христова, която не прави планове занапред. 

"Нещата в живота - и хубави, и лоши - ми се сервират изведнъж, така че мисля за състоянието на детето. От диагнозата, от това което съм чула, видяла и прочела, виждам, че напредъкът стига до едно време и после връщат назад. Има дечица и хора, които са ходели, правели са крачки, вече са на инвалидни колички. Получават се деформации, изкривявания. Много изживяхме тези години. Нямаме ден без процедури - плуване, конче, логопед, психолог, стволови келтки, клиники, санаториуми, операции също, съвети от много места. Един страх, една болка - дали ще постъпим правилно, кое е по-доброто", разкрива още от болката си бабата на Любчо.

Фотографът Красимира Василева разказва историята на Любчо в снимки. Благотворителната изложба успява да събере средства за рехабилитацията на детето в клиника в Словакия. По повод 15 години от основаването на лечебното заведение Любчо участва в конкурс за снимка. Ако успее да спечели, ще получи безплатни процедури, разказва още баба му Саня.

"Първата награда е три седмици безплатно лечение и преживяване в центъра. Втората е две седмици и така нататък. Общо са 15 награди. Помолих Красимира Василева, която много направи за внученцето ми, направи една изложба, в която се включи цяла България и много хора ни помогнаха. Благодарение на това поемаме разходите на детето."

"Самото гласуване е трудно - натиска се линка или снимката, натиска се едно сърчице под снимката, след това има една лесна математическа задача, която трябва да се реши. Хората са упорити, пишат, споделят, радват се за успехите на Любчо. Нямам думи за обичта на хората и желанието да подадат едно сърчице за Любчо всеки ден."

Интервю със Саня Христова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59