Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Грипът "Виктория" разпусна учениците до сряда", пише "24 часа". Произходът на сега действащия грип тип Б е неясен, но това, което е сигурноq е, че е по-устойчив от вирусите тип А. В здравното приложение на вестника има рецепта как да си направим дезинфектант за ръце вкъщи, след като в търговската мрежа настана дефицит, а там, където има, цената е чувствително повишена.

"Грипната епидемия завладява страната, затварят всички училища", е водещито заглавие на "Труд".

"Телеграф" информира, че заради коронавируса за втори път се отлага концертът на италианските звезди Ал Бано и Ромина Пауър, насрочен за 19 март. Новата дата е 31 май.

"10 хиляди мигранти на границата ще разклатят кабинета на Борисов" прогнозира "Сега". Властта проспа първата криза, не е подготвена и за тази, се казва в анализа.  Политологът проф. Антоний Тодоров казва в интервю за вестника, цитирам, "Борисов се храни от безсилието на опозицията".  

"Властта скри защо спряха радиото" е водещото заглавие на "Дума" . "Властта не намери политически натиск в БНР", пише още левият вестник по повод вчерашното обсъждане в пленарната зала на петчасовата липса на ефир през септември миналия месец на програма "Хоризонт". "Земя" също пише по темата със заглавие: "Не е имало техническа причина за спирането на "Хоризонт". Специалната за целта парламентарна комисия смята, че генералният директор е лицето, което носи цялата отговорност. Вестникът цитира пердседателя на комисията Тома Биков от ГЕРБ, че казусът най-вероятно ще продължи.

След парното и токът ще е по-евтин заради по-ниската цена на руския газ, информира "24 часа". Министърът на енергетиката Теметужка Петкова и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясниха, че ще има компенсации за абонатите заради по-евтината суровина, но тя няма да е в пари в брой.

Изданието информира и че през предстоящия летен сезон на плажа във Варна цените остават като миналогодишните - шезлонг и чадър ще струват общо 10 лева на ден.

"Кой ще плати водата за Перник", пита "Сега" в рубриката си "Наблюдател". Дни преди да бъде пуснат в експлоатация помощният водопровод за Перник от водосбора на Белмекен, не е ясно кой ще плати така наречената софийска вода, която ще отива към безводния град. "Спасителният план не дава трайно решение - очертава се градът да е с някакъв режим поне до края на годината", пише в коментара.

"90 на сто от колите в Европа с наши части" е водещото заглавие на "Стандарт". Привличаме инвестиции в райони с висока безработица. Данните съобщава в интервю за вестника изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев.

"Труд" пише, че благодарение покупката на имоти, ръстът на икономиката у нас се е повишил до 3,4 на сто.

2 700 лева ще струва на почитател, ако иска да се снима с Джони Деп, пише "Монитор". Световноизвестният актьор, който свири и в групи, ще е в София заедно с други звезди на концерт през септември. Тук ще са и Джо Пери и Алис Купър, събрани в бандата Hollywood Vampires.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи..

обновено на 28.06.24 в 03:17
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава изданието "Политико", позовавайки се на три независими източника. Фон дер Лайен е призовала лидерите..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за агенция Франс прес. Защото според него силна НАТО е в интерес и на Франция, и на..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската делегация на срещата. "Водени от това, че става въпрос за държавни дела, за върховния главнокомандващ..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев по повод на отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни във..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската държава е изпратила до бюрото на Интерпол в Украйна всички необходими документи за екстрадицията му в..

публикувано на 27.06.24 в 18:53