Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспешен опит за отскок на световните борси след най-черния ден за пазарите на акции от 2008-а

Румен Гълъбинов: Да не позволим сериозен спад на вътрешното потребление

Глобалните пазари на акции регистрираха неуспешен опит за отскок, надявайки се на известна стабилизация след вчерашния "черен понеделник", когато основните фондови индекси по света отбелязаха най-драматични понижения от последната световна финансова криза, стартирала през есента на 2008-а година.

Европейските борси индекси започнаха търговията във вторник с повишения от около и над 3% отчасти благодарение на отскок с 10% на петролните фючърси, които само ден по-рано се сринаха с 25 на сто.

Днешното сутрешно добро поскъпване на акциите се дължеше на надеждите на инвеститорите за по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика на водещите централни банки и предприеманите от отделните правителства фискални стимулиращи пакети в опит да се противодейства на опасността епидемията от коронавирус да вкара света в икономическа рецесия.

Търговците очакват Федералният резерв да намали основната си лихва за втори път този месец, като президентът Доналд Тръмп оказва още по-голям натиск, настоявайки , че централната банка трябва да свали лихвите в САЩ до нивото на "конкурентните нации" (което в голямата си част е около и дори под нулата).

Тръмп обеща късно снощи и предстояща "голяма стъпка", заявявайки, че ще обсъди с републиканците от Конгреса намаляване на данъка върху заплатите на средната класа в САЩ.

Междувременно Япония представи пакет от мерки за 4 млрд. долара за борба с епидемията от коронавирус.

Всичко това даде повод за първоначален отскок на основните европейски фондови индекси с около и над 3%, но към края на днешната търговия тези печалби бяха изцяло заличени на фона на продължаващото разширяване на епидемията от коронавурис по света с изключение на Китай, откъдето тръгна заразата и където през последните 24 часа беше ряха регистрирани едва нови 19 случая на заразени (най-малък брой от началото на тази черна статистика през януари).

Общият индекс Stoxx Europe 600 вече се понижава с близо 1%, заличавайки сутрешен отскок с 3%  и след като вчера се срина със 7 на сто.

Немският индекс DAX 30, френският CAC 40 и британският FTSE100 също вече заличиха солиден сутрешен отскок с между 3% и 3,6% и в края на днешната сесия се намират под нов натиск от продажби с около и над 1%.

Солиден спад с около 3% пък вече бележат испанският индекс Ibex-35 и италианският MIB, след като по-рано днес и те нараснаха с по 3 на сто. Вчера основният индекс на борсата в Милано се срина с 11% на фона на продължаващото ескалиране на вирусна епидемия в Италия, което принуди правителството да постави под карантина цялата държава в опит да спре разпространението на вируса.

Подобно е и поведението на Уолстрийт, където основните фондови индекси също стартираха днешната търговия с доста добър отскок между 3,4% и 3,7% в опит да компенсират част от вчерашния брутален спад с между 7,29% и 7,79% (най-голям дневен срив от старта на световната финансова криза през октомври 2008 година).

И тук паниката около епидемията от коронавирус сякаш отново започва да взима връх, като два часа след старта на американската търговия индексът DJIA опитва отново да излезе на червено, след като първоначално скочи с цели 945 пункта и след като в понеделник се срина с 2013 пункта (рекорден негов спад в пунктово изражение).

S&P500 също заличи голяма част от първоначалния ръст с 3,51%, а Nasdaq Composite - от първоначален скок с 3,66%.

Румен Гълъбинов

"Няма да е изненада, ако глобалният растеж на БВП за първото тримесечие на 2020-а е леко отрицателен. Няма съмнение, че глобалната икономика се забавя значително в началото на тази година".

Това каза в предаването "Нещо повече" икономистът Румен Гълъбинов. Той посочи, че за България е важно да се следи как ще се възстанови ЕС и страните от еврозоната, тъй като износът на страната ни е основно към еврозоната.

"Трябва да усилим вътрешното търсене и да не позволим сериозен спад на вътрешното потребление, за да запазим сравнително добро ниво на ръста на БВП", обясни икономистът. Той предложи да бъде намален ДДС върху хранителните стоки и лекарствата, което ще има непосредствен ефект върху търговския оборот.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Румен Гълъбинов и Теодор Наумов, брокер в банка в Милано, в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00