Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жертви на Covid-19 в Турция, мерки срещу заразата и за икономиката

На площад "Таксим", 18 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Починалите от коронавирусна инфекция в Турция вече са трима. Съобщението направи здравният министър Фахреттин Коджа пред депутатите в Меджлиса.

Последният починал от коронавирусната инфекция в югоизточната ни съседка е добре известна личност. Това е бившият главнокомандващ сухопътните сили на страната, генералът от резерва Айтач Ялман, на 80 години.

Генералът постъпил в болницата преди четири дни вследствие на затруднено дишане и веднага бил интубиран. Под карантина са поставени съпругата и дъщерята на генерала. Проследяват се всички, които са били в контакт с него, посочи още министър Коджа.

93 са новите потвърдени случаи на заболяването, с което общият брой на диагностицираните с опасния вирус в Турция достигна 191 души.

До момента в Турция са били направени 10 000 теста за коронавируса, съобщи на специалното изслушване днес пред Меджлиса здравният министър.

Вчера в късния следобед Турция затвори сухопътните и морските си граници с България и Гърция за пътници заради Covid-19.

Междувременно Анкара обяви и план на стойност 100 милиарда турски лири (около 30 млрд. лева), наречен „щит за икономическата стабилност“, който предвижда различни мерки за смекчаване на ударите върху икономиката, нанесени от пандемията.

Турското вътрешно министерство от полунощ забрани влизането и излизането от Турция на пътници през граничните пунктове с България и Гърция. Мярката се отнася и за граждани на трети страни, които са били у нас или в Гърция в последните 14 дни.

Бяха прекратени и морските връзки с континенталната част на Гърция и нейните острови. На товарните превози обаче не се налагат ограничения. Засега не са прекъснати и полетите.

С решението бяха спрени и влаковите връзки с Гърция през ГКПП „Узункьопрю“. По-рано във връзка с епидемията от новия вирус временно бяха прекратени и влаковите връзки между Истанбул и София.

Турският президент изрази надежда, че спадът на цените на петрола и търсенето на други производители, освен Китай, ще се отразят благоприятно на турската икономика.

Дезинфекция на стадиона на ФК

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви план от 21 точки, сред които са подкрепа за износителите, отлагане на плащанията на ДДС и социални осигуровки за месеците април, май и юни за 6 месеца за сектори като металургия, автомобилна индустрия, транспорт, хотелиерство, хранително-вкусова индустрия, текстил и други, отсрочване за 3 месеца на плащанията по кредити на фирми, засегнати от корона-вируса, намаляване на ДДС за вътрешните полети до 1% за същия период, замразяване на данъка върху хотелските настанявания до ноември.

Също така двойно – от 25 на 50 млрд. турски лири (около 15 млрд. лeва) – беше увеличен фондът за гарантиране на кредитите.

Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа за семействата с ниски доходи и възрастните. Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири или 450 лв., на хората над 65 години в Анкара и Истанбул безплатно ще бъдат раздадени маски и одеколон-дезинфектант за ръце. За живеещите сами възрастни хора над 80 години се осигуряват здравни и социални услуги по домовете.

Представители на опозицията и синдикатите разкритикува плана, защото според тях той не съдържа мерки в защита на обикновените работници и защото не са били поканени на срещата за обсъждането на мерките.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че ще бъде пусната водата в тези жилища, в които е била спряна поради неплатени задължения, безплатно използване на общински паркинги и градски транспорт за всички здравни работници и стипендия от 3200 лири (около 1000 лева) за 30 000 студенти.

По данни на турското вътрешно министерство е била временно прекратена работата в около 150 000 обекта в цяла Турция, сред които барове, кафенета, театри, кина, места за развлечения и други.

Няколко търговски центъра в Истанбул също временно затвориха, а големи търговски вериги в сферата на конфекцията, продажбите на дребно и други също затвориха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

"Политико" търси нередности в декларациите на кандидатите за ЕК

Номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние от недвижими имоти, твърди "Политико". Изданието се позовава на декларациите на кандидатите, до които получило достъп. То уточнява, че не е открило нищо нередно в тях. През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия..

публикувано на 03.10.24 в 15:11
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев, 3 октомври 2024 г.

Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев. Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг. "Украйна има пълното право да се защитава...

публикувано на 03.10.24 в 14:47

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачност на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю пред БНР Венелин Петков, бивш директор на новините на bTV. Според него положението на родната..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55