Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще изглеждат сметките при новите цени на парното и топлата вода

Снимка: БГНЕС

До седмица трябва да има нови, доста по-ниски цени на парното и топлата вода. Това ще стане месец преди края на отоплителния сезон и в условия на карантина, което поставя редици въпроси.

Електроенергийните дружества в страната работят нормално

"Електроенергийните дружества са подготвени за работа при зимни условия. Към настоящия момент има съобщения за няколко изключвания, които са на електрозахранването по Северозападна България. Колегите от ЧЕЗ докладваха, че навсякъде са изпратени работни и ремонтни екипи и до края на работния ден ще бъдат отстранени всички възникнали аварии вследствие на снега", увери в предаването "Хоризонт до обед" Иван Маринов - директор на дирекция "Сигурност на електроснабдяването и управление при кризисни ситуации" в Министерството на енергетиката.

Потреблението на ток е обичайно. Има мощности да се поеме по-голям товар. Очаква се цената на парното и топлата вода от 1 април да бъде с 25% по-ниска.

Към нула часа на всяко първо число от месеца общите топломери в абонатната станция запомнят показанията на топломера. В първите дни на всеки месец служителите отчитат в абонатните станции показанията на топломера.

"Отчетите се извършват с преносими терминали, така че да няма абсолютно никакви съмнения за невидяна цифра или неправилно записано показание и оттам директно се предават в общата операционна система", изтъкна Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София".

В наредбата за топлоснабдяване е посочено, че в срок до 10 юли всяка година се извършва отчет на уредите за дялово разпределение. В срок до 15 юли се изготвя общата изравнителна сметка и индивидуалната сметка на клиентите.

"В наредбата за топлоснабдяване ясно е посочено, че тогава, когато е невъзможно да бъде направен месечен отчет за тези фирми, т.е. има разминаване между отчетите, които са в домовете по отоплителните тела и отчетите, които са в топломера на абонатната станция, се преминава към годишна изравнителна сметка. Т.е. там, където няма възможност за дистанционен отчет явно е, че ще се премине към годишна изравнителна сметка, а това ще бъде, пак подчертавам, до 10 юли", поясни Иван Маринов.

Когато има различни ценови периоди в рамките на един отчетен период, при изготвяне на годишните изравнителни сметки индивидуалните клиенти усещат всяка промяна на цената на топлинната енергия. Отчетният период е от 1 май на едната година до 30 април на следващата година.

"Цената, месечната, която идва, на топлинната енергия, на база прогнозната консумация, тя е по цената,  действаща към съответния период. Т.е. от първи април, ако се промени цената, веднага въпросната прогнозна сметка ще бъде съобразена с тази намалена цена. Тогава, когато се направят годишните изравнителни сметки, вече реалните показания на всеки един уред за дялово разпределение и съответно консумация на топлинна енергия от всеки отделен имот, ще бъде съобразена и с по-задния период", посочи експертът.

Обсъжда се отлагане на отчитането на потребената топлинна енергия и топла вода заради заразата от коронавирус, заяви Милена Стоянова, управител на най-голямата фирма за дялово разпределение - "Техем".

Сметките ще бъдат изчислени по действащите цени към съответния период

"Клиентите с дистанционно отчитане трябва да бъдат спокойни, при тях не е необходимо нищо да се прави, ние така или иначе ще отчетем уредите извън сградата и за тях няма никакъв риск, нито необходимост да осигуряват достъп. За всички онези наши клиенти, които са на месечно отчитане и това са основно градовете Пловдив, Плевен, Русе, те традиционно получават месечен отчет и месечна сметка, за тях сме създали организация за самоотчет. На всички сгради са поставени съобщения за условията за самоотчет. Телефонни линии сме открили допълнително, така че клиентите да могат да си оставят данните, публикували сме на нашия уебсайт информация как точно да направят самоотчета си и какво е необходимо за това", допълни Стоянова.

Всичко по темата чуйте и в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37