Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия прие законовите промени за 40% по-евтин газ

Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще трябва да възстанови надвзетите суми в 14-дневен срок, след като подпише допълнително споразумение за това с клиентите си.

Това предвиждат промените в Закона за енергетиката, свързани с договореното с "Газпром" намаление от 40 процента на цената на газа за България.

Парламентът трябва да ги гласува тази вечер на първо четене и с тях се регламентира  механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени с клиентите на "Булгаргаз".

С 12 гласа "за" и 6 "против" комисията по енергетика прие на първо четене закона, с който ще може да влезе в сила договореното между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40 процента на доставяния за България газ.

От БСП не подкрепиха промените и призоваха законът да бъде оттеглен с мотива, че няма време за детайлно обмисляне.

Пред депутатите ресорният министър Теменужка Петкова заяви, че парите са вече по сметките на "Булгаргаз". Тя каза още, че "тези пари не са на "Булгаргаз", а на обществото и трябва да ги върнем".

Държавното дружество има пълната картина на броя клиенти, на които трябва да бъдат възстановени сумите.

Депутатът от БСП професор Таско Ерменков призова депутатите да оттеглят закона, тъй като според него се бърза с текстовете и няма време за детайлно обмисляне.

От левицата заявиха, че няма да подкрепят промените в този им вид в пленарна зала. Едно от опасенията е, че клиентите няма да получат реално надвзетите суми.

Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".

В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстанови суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни потребители на природен газ и клиенти, които са присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за периода от 5 август до 31 декември на 2019 година.

Законът предвижда такива суми да бъдат възстановени на крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за периода от първи януари до първи март на тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговаря за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът подал 18- годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството на..

публикувано на 09.05.24 в 11:51

ИИ - между регулациите и свободата да се развива

Бизнесът е "за" регулации за изкуствения интелект, но настоява за гаранции, че глобалните правила ще гарантират развитието на технологията . Ако законодателната среда се усложни , това ще забави скоростта, с която излизат на пазара технологии, базирани на ИИ, предупреждава Джеръми Ролисън, който оглавява връзките на "Майкрософт" с европейските..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Къща-паметник на културата, в която е живял Иван Гешов

Пожар горя в къщата на Иван Гешов в столицата

Пожар горя тази сутрин в къщата на бившия министър-председател Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Сигналът е получен в пожарната в 7 часа, на мястото са изпратени два екипа, които са потушили огъня. Къщата, която е паметник на културата, и преди е била опустошавана от пожар. Министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 09.05.24 в 11:24
Владимир Путин на Червения площад в Москва, 9 май 2024 г.

Путин: Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност

В речта си на традиционния военен парад на Червения площад в Москва по случай 79-та годишнина от Деня на победата руският президент Владимир Путин обвини западните страни, че изкривяват истината и забравят уроците на Втората световна война. Русия преживява сложен период и съдбата ѝ зависи от всеки от нас, каза Путин пред 9 хиляди участници и..

публикувано на 09.05.24 в 11:16

Сенатори републиканци против участие на САЩ в т.нар. пандемично споразумение на СЗО

В края на февруари в Съединените щати започна дискусия във връзка с т.нар. пандемично споразумение, което се обсъжда от страните членки на Световната здравна организация. Преди началото на 77-ата Световна здравна асамблея в края на месеца в писмо до Джо Байдън група републикански сенатори настояват САЩ да не се присъединяват към нито един договор,..

публикувано на 09.05.24 в 10:58

Недостигът на лекарства в Англия е на критично ниво

Недостигът на лекарства в Англия е на такова критично ниво, че пациентите са изложени на пряк риск за тяхното здраве и дори смърт, алармира "Гардиън", позовавайки се на фармацевти. Ситуацията е толкова сериозна, че фармацевтите все по-често трябва да казват на пациентите, че само част от рецептата им може да бъде изпълнена и да ги помолят..

публикувано на 09.05.24 в 10:36