Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ разполага с 1 трилион долара за борба с коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната икономика е навлязла в период на рецесия заради пандемията от новия коронавирус, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите й рецесията е много по-тежка от световната финансова криза от 2007-2008 година:

"Международният валутен фонд се мобилизира и работи съвместно със Световната банка и други международни финансови институции, обединяващи света, за да се осигури защита срещу кризата. Твърдо решени сме да използваме колкото е необходимо от нашия военен резерв от един трилион долара, за да защитим икономиката от белезите на кризата. Мобилизираме спешна финансова помощ за страните. Никога не сме били свидетели на подобно нарастващо търсене на спешно финансиране. Вече над 90 страни са подали искания. Най-голямата опасност е вълна от фалити и уволнения, които ще направят по-трудно възстановяването на икономиката."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кристалина Георгиева

МВФ: Над 90 държави потърсиха спешно финансиране

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в петък, че над 90 страни са потърсили спешно финансиране от МВФ за справяне с епидемията от коронавирус и нейното негативно икономическо въздействие. Георгиева..

публикувано на 03.04.20 в 20:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин

Руският посланик в Лондон: Великобритания води война с Русия, като дава оръжия на Украйна

Семейството на Доун Стърджис, която почина преди шест години в Солсбъри след отравяне с "Новичок" призова руския президент  Владимир Путин да даде показания в рамките на започналото публично разследване на случаите с нервнопаралитичното вещество във..

публикувано на 20.10.24 в 04:50

Силни ветрове и проливни дъждове се очакват в Шотландия заради бурята "Ашли"

Прекъсвания на електрозахранването, нарушения на транспорта и възможни щети на сгради се очакват днес и утре с нахлуването на бурята "Ашли" в Шотландия със силни ветрове и проливни дъждове. Метеорологичната служба издаде оранжев предупредителен код за..

публикувано на 20.10.24 в 04:26

Българин e източил 2,2 милиона паунда от британската социална система

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 милиона паунда, съобщи вестник "Сънди телеграф". Схемата е включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят за кандидати за..

публикувано на 20.10.24 в 01:46

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости,..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина..

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew...

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42