Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храненето по време на пости и в условия на изолация

Диетолог: Витамин D трябва да се съчетава с К2 и магнезий

За да работи добре, имунната система се нуждае от пълноценен протеин

Д-р Мария Николова
Снимка: Личен архив

Децата, бременните и кърмещи жени, възрастните  хора, както и такива с хронични заболявания е добре да не постят. Много е важно преди човек да тръгне да пости и знае, че има налично заболяване, да направи консултация. Ако преди поста човек е спазвал някакъв хранителен режим – било гладолечение, било диета, подлагайки се на допълнителни ограничения, би могъл да изостри и да влоши хранителния си статус като доразвие дефицити, защото в момента този пост се случва и в края на зимата. Това предупреждава д-р Мария Николова, диетолог и преподавател в Медицинския университет в София.

Дългосрочното преминаване на растително базиран хранителен режим не е безобидно. Постът по канон означава изобилие от храни и зеленчуци, зърнени храни, грудкови зеленчуци, варива, сурови и несолени семена и ядки, маслини. Допуска се консумацията на риба, макар и по-ограничено. След края на постите изключените групи храни трябва да се въвеждат една по една и в малки количества, а не наведнъж.

Експертът съветва да се комбинират различни източници на непълноценен растителен протеин – например бобена храна със зърнена храна и ядки. „Защото протеинът е един от основните елементи, които следим, когато балансираме хранителния прием.”

Т.нар. детоксикация на организма е все още недостатъчно изследвана област. Идеята за детоксикиране залага основно на по-големи количества растителна храна с разтворими и неразтворими фибри, които действат очистващо. По-голямото количество фибри обаче могат и да „изнесат” от организма витамини и минерали – например калций, магнезий, желязо. Фибрите консумират и много вода, затова при такъв модел на растително хранене трябва да се приема достатъчно вода, препоръчва д-р Николова.

По време на епидемия като настоящата от Covid-19 е важно да имаме достатъчен прием на мед, селен, желязо и цинк, както и на витамините А, С и Е, които имат антиоксидантен потенциал. Не бива да се подценяват витамините от група Б, особено при високи нива на стрес. Акцентира се върху витамин D заради имуномодулиращия му ефект.

Проучвания и данни от последните години сочат, че е важно витамин D3 да бъде приеман в съчетание с друг мастноразтворим витамин – К2. Някои публикации твърдят, че за да се активира витамин D в нашия организъм, трябва да имаме достатъчно магнезий, казва Мария Николова. Джинджифилът съдържа биологично активни вещества, за които се смята, че имат подпомагащ имунната система ефект, подобно на куркумина, добавя тя.

„Но нямаме специална диета, която да препоръчаме в условията на Covid-19 инфекцията, така че да се предпазим 100% от нея”, изтъкна диетологът.

За да функционира добре имунната ни система, тя трябва да разполага с достатъчно количество пълноценен протеин – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Антителата са с протеинова структура.

Специалистите съветват в условия на изолация да ограничим простите захари и солта. „Високият прием на добавена захар провокира нашата имунна система, влошава функцията на имунната система. А в състояние на изолация много често от скука, при високи нива на стрес, посягаме към различни сладкишчета, пакетирани сокчета, кремчета. Не трябва.”

Сега, когато имаме повече време, можем да се погрижим и за по-здравословното приготвяне на храната, смята диетологът. „Варене, печене, задушаване. Да не се пържи, да не се панира.”

Замразеното месо не е източник на бактериални инфекции и паразити, но размразяването му трябва да се случва в хладилник, не на кухненския плот, изтъква лекарят диетолог. Не бива и да прекаляваме с времето, за което съхраняваме месо във фризера или хладилника. Колкото повече мазнини съдържа едно месо, толкова по-малък е срокът за неговото съхранение. "Трябва да се знае, че процесът на окисляване и на промяна на мазнините продължава, включително при много ниски температури от типа на минус 18, минус 20 градуса", пояснява д-р Николова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45