Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Безвъзмездни средства ще бъдат насочени към малкия бизнес

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

„За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа... Моделът 60:40 е правилен... По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентноспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги - хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“. Това коментира пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка.

В предаването „Неделя 150“ министър Караниколов подчерта, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Според него забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което обаче ще засегне нашите производители:  

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“.

По повод Българската банка за развитие (ББР) икономическият министър заяви, че вървят процедурите по смяна на ръководството след скандала по-рано през седмицата:

„ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Емил Караниколов припомни, че винаги е подкрепял влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната:

„Това означава доверие от всички страни, които са в еврозоната, към нашата и това означава по-висок рейтинг за България, както и по-голям инвеститорски интерес. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него“.

Министърът беше категоричен, че е по-важно да сме здрави, защото „парите ще ги изработим“. По думите му икономиката на страната ни е в състояние да удържи на кризата, без да потъне, до края на месец юни. 

Интервюто с Емил Караниколов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01