Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центровете от семеен тип - без указания за действие при заразяване

Има спад в даренията, растат разходите за транспорт, персоналът е от уязвимата група

Център за настаняване от семеен тип в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Центровете за настаняване от семеен тип, в които се отглеждат деца и младежи, се нуждаят от допълнителна подкрепа. За това алармират пред "Хоризонт" от Фондация "Сийдър". Извънредното положение е истинско предизвикателство за персонала, който трябва да се справя с редица нови трудности и критични ситуации в работата си. Проблемите засягат всички центрове от семеен тип, които осигуряват услуги за близо 3 хиляди деца и младежи.

От Фондация "Сийдър" изразяват опасения, че нямат указания какво да предприемат, ако има случай на заразяване на техен служител или дете от центровете, които управляват. Получили са уверение от Министерството на труда и социалната политика, че ще се опитат да съдействат.

"Проблемът идва от там, че в подобни центрове от семеен тип няма как да се осигури изолация на дете или младеж, който евентуално е заразен с коронавирус, тъй като помещенията не позволяват това, няма отделна стая, санитарно помещение, които да могат да се ползват за изолатор", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Сийдър".

Същевременно поставянето под карантина на цял център е немислимо, тъй като тогава поставяме под риск всички деца и младежи от този център, подчерта тя. Стои и въпросът кой ще се грижи за тях, тъй като не могат да бъдат задължени служители да бъдат под карантина две или повече седмици и да се грижат за всичките 10-12 деца и младежи в един такъв център, допълни Александрина Димитрова.

От Фондация "Сийдър" настояват да се осигури допълнително финансово стимулиране на центровете за настаняване от семеен тип. Един от вариантите би бил еднократна финансова помощ. 

"Наистина предизвикателствата пред центровете от семеен тип станаха големи, най-вече заради това, че голяма част от децата и младежите, настанени там, са със сериозни увреждания и други заболявания, което ги поставя в една по-уязвима позиция", изтъкна Димитрова.

"Също така много голяма част от екипите, които са заети в тези центрове са над 60 години, в този смисъл са част от рисковата група. Още повече, че откакто започна извънредното положение, значително се увеличи обемът на работа. Те сега са ангажирани  освен с ежедневната си грижа за децата и младежите, с това да осигуряват непрекъсната дезинфекция на помещенията, да мерят температура и да докладват на личните лекари и на общините", разказа Александрина Димитрова пред БНР.

Центровете за деца и младежи имат нови разходи за храна, необходимо е да се осигури транспорт за служителите, които живеят в селата.

"Търсим възможности за стимулиране на екипите в центровете, финансово стимулиране, но засега не успяваме. Или трябва да търсим такава подкрепа от дарители, тъй като служителите в тези центрове не бяха включени в планираното от Министерството на труда и социалната политика допълнително възнаграждение за социалните работници", отбеляза още Александрина Димитрова.

Има спад в даренията, тъй като фирмите срещат редица затруднения.

"Тези от тях, които се справят добре, насочват даренията си за борбата с коронавируса, съвсем естествено, но пък това се отразява върху организации, каузи като нашата. В момента няма как да организираме събития или кампании, така както го правехме преди. В дългосрочен план няма да можем да наберем тези средства, които са ни необходими на годишна основа, за да осигуряваме качествена грижа за децата и младежите, към които носим отговорност", подчерта Димитрова.

Фондация "Сийдър" управлява 9 социални услуги, като 8 от тях са центрове за настаняване от семеен тип и защитено жилище. Там грижата е 24 часова, деветата услуга е център за социална рехабилитация и интеграция - там се предоставят почасови услуги на млади хора с интелектуални увреждания и техните семейства. В момента този център работи в онлайн режим.

"Екипът в тези центрове е от 90 човека, те са на различни длъжности - социални работници, ръководители екип, арт терапевти, социални терапевти и са ангажирани изцяло с директната грижа за децата и младежите. От всички тези 90 служители, 25 ние успяваме да набавим благодарение на дарители. За останалите заплащането идва от държавното финансиране за социалните услуги", поясни Димитрова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23