Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разрешава международния превоз без карантина за шофьорите

Изглед от турския граничен пункт „Капъкуле“ към българския „Капитан Андреево“.
Снимка: Телевизия NTV

Турция отмени забраните за пътуване на шофьори на товарни автомобили, с изключение на тези за Ирак и Иран.

Министърът на търговията г-жа Рухсар Пекджан съобщи на 27 април, че турските шофьори, които нямат симптоми за Covid-19, ще могат след завръщането си в Турция отново веднага да отпътуват за чужбина, без да бъдат поставяни под карантина.

Чуждите шофьори, които нямат симптоми за заразяване с новия коронавирус, също ще могат да доставят стоки в Турция в рамките на 72 часа.

За да се установи това, шофьорите ще преминават медицински контрол. Транспортните средства се дезинфекцират.

Този режим на преминаване се прилага и на най-натоварения граничен пункт между България и Турция – „Капитан Андреево“-„Капъкуле“. Според данните на турското министерство на търговията, от март до 26 април ГКПП „Капъкуле“ са напуснали 43 213 тира.

Министър Пекджан съобщи, че се работи и за увеличаване на броя на товарните влакове, които преминават по линията „Халкалъ“-„Капъкуле“-Свиленград-Европа.

От турския транспортен бранш и местните международни шофьори изразиха задоволство от взетото решение.

Физически проверки на стоките бавят вноса

Междувременно стана ясно, че турските митнически власти ще проверяват не само документацията, но и физически стоките, които се внасят. Това значително ще забави процедурите и заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел определи мярката като „практическа забрана на вноса“.

Намаляването на турския износ с почти 18% през март увеличи външнотърговския дефицит на Турция. Поради това Анкара предприе мерки, сред които и налагането на допълнителни мита върху вноса на над вносни 3000 стоки. Сред тях са техника, текстил и конфекция, кожени изделия, пластмаси, химикали, стъкло, обзавеждане и други.

Допълнителното облагане достига до 45 на сто и ще важи до 30 септември. То няма да се прилага спрямо страните от ЕС, Европейската зона за свободна търговия (ЕФТА) и някои балкански и близкоизточни страни, с които Турция има споразумения за свободна търговия.

„Блумбърг“ направи оценката, че Анкара избира протекционизма, за да защити индустриалното си производство по време на кризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на австрийския парламент във Виена

След изборите в Австрия: Големите въпросителни остават

Напълно неясно остава ден след парламентарните избори в Австрия кой ще управлява във Виена. Вчера крайнодясната "Партия на свободата“ за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Предстоят преговори между петте партии, които влизат в парламента в търсене на мнозинство за кабинет. Напълно..

публикувано на 30.09.24 в 17:24

Директорът на разградския театър е в ареста, МК започва финансови проверки

 Министерството на културата започва финансови проверки на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в областта на сценичните изкуства. От ведомството съобщават, че заради съмнения за злоупотреби, директорът на разградския театър Левон Манукян е уволнен днес със заповед на министъра на културата. Освен това инспекторатът към..

публикувано на 30.09.24 в 16:56
Станислав Бачев

Станислав Бачев: Иран няма да действа самостоятелно, част е от коалицията с Русия и Китай

Иран няма да отвърне на удара, защото не действа самостоятелно, част е от коалицията с Русия и Китай. Каквото и да последва ще бъде на фона на общи действия , каза политологът Станислав Бачев в интервю пред БНР. В предаването "Нещо повече" той обясни, че е необходим анализ на събитията като цяло и "да се прави разлика между ръководството на..

публикувано на 30.09.24 в 16:52
Снимката е илюстративна.

Камион, превозващ водка, се е преобърнал на АМ "Марица", няма пострадали

Товарен автомобил, превозващ водка, се е преобърнал преди обяд на автомагистрала "Марица". Инцидентът е станал при километър 73.  Няма пострадали, но на платното е имало разсипани кашони с бутилки водка. Движението в района се осъществява в активните ленти в двете посоки. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".  Изясняват се..

публикувано на 30.09.24 в 16:46

3 км нов водопровод ще бъде пуснат от утре във Варна

Нов водопровод с дължина над 3 км ще бъде пуснат от утре във Варна. Това съобщи Веселин Русев, управител на ВиК дружеството. Водопроводът е от местността "Пчелина" до стадион Варна в морската столица и решава до голяма степен проблема с честите аварии в града. През следващата седмица ще бъде положен и асфалтът.  ВиК превключва нов..

публикувано на 30.09.24 в 16:21

В област Ловеч през миналата седмица са станали 10 тежки катастрофи с 13 пострадали

В област Ловеч за изминалата седмица са станали десет тежки катастрофи, а пътните полицаи са съставили над 450 акта и глоби с фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Общо 26 пътно транспортни произшествия са регистрирани в област Ловеч за седмица, като при десетте тежки катастрофи са пострадали 13 души. За изминалата седмица пътните..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:00