Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ячев: Чрез ваучерите бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Ваучерите - спасителният пояс за туризма

Драганов: Ваучерите за храна да бъдат допълнени с опция "за почивка"

Снимка: Pixabay

HФCБ предлага текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси. В предаването „Нещо повече“ Борис Ячев, депутат от НФСБпоясни:

„Право на ваучери за вътрешен туризъм за българските курорти да имат всички български граждани, които са се осигурявали през последните 12 месеца и получават брутна месечна заплата равна на тази от декември 2019 година – около 1350 лева. Това ще струва на бюджета около 325 млн. лева, тъй като право на тези ваучери ще имат около 1,5 млн. души. Ваучерите ще бъдат за не по-малко от 7 дни в размер на 210 лева“. 

Депутатът уточни, че чрез формата на ваучери бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма уточни, че предложеното от НФСБ предполага и създаването на отделна администрация, която ще поеме ресурс.

По думите му много по-ефективно би било, ако се актуализира системата за ваучерите за храна и на тях се допълни и „за почивка“

„Има система за обработка, фирми, които разпределят, събират ваучерите, фирми, които ги разплащат. Не стои въпросът за една година и за едно лято, а завинаги... От утре ваучерите могат да бъдат на пазара“. 

Интервюто с Борис Ячев и с Румен Драганов можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разстоянието между масите в заведенията ще може да е 1,5 метра, са се споразумели  партньорите в управлението. Промяната е в съгласие с искане, отправено от ресторантьорите. София - 5 май 2020 г.

Сезон 2020: Туристически ваучери, безплатни шезлонги и чадъри, 1,5 м между масите

Управляващата коалиция се договори за туристически ваучери, безплатни чадъри и шезлонги за летовниците. Прецизирането на различните мерки ще продължи, като основно различие остава искането за намаляване на ДДС върху туристическите услуги. Какви са..

публикувано на 05.05.20 в 14:15
Николина Ангелкова

14-дневна карантина за българите, летуващи в Гърция и Турция

Министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, че след завръщането си в страната ще трябва да останат в 14-дневна карантина. Ангелкова присъства на обсъжданията в парламентарната правна..

публикувано на 11.05.20 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 425 млн. лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие

Над 425 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Осигурените, които са се възползвали от правото на промяна, са близо 90 000 души...

публикувано на 17.06.24 в 17:11

Инфлацията в България остава над средната за Европа, отбелязва доклад на МВФ

Инфлацията в България остава над средната за Европа, въпреки че българската икономика е постигнала "меко кацане". Това е едно от заключенията в доклад на Международния валутен фонд. Въпреки че докладът е публикуван сега, повечето от заключенията в..

публикувано на 17.06.24 в 16:55

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на ...

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в..

публикувано на 17.06.24 в 16:44
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство

Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство .  Това зави пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, избран за евродепутат на вота на 9-и юни. "Дали като сигнал за някаква нормализация на политическия диалог в рамките на..

публикувано на 17.06.24 в 16:38

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

публикувано на 17.06.24 в 16:10