Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" предлагат намаляване на осигуровките с 1/3 от днес до края на 2020

Владислав Панев: Защо променят ДДС от 2021-ва, а не веднага?

Прехвърля се отговорността на следващото правителство, смята той

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

"Търси се основно ПР ефект, но големият въпрос е защо от 2021-ва година, а не веднага, при положение, че кризата в този сектор се случва от март насам". Това каза пред БНР Владислав Панев, финансист и предприемач, общински съветник в София от "Демократична България", във връзка с информацията, че от 1-ви януари 2021-ва ДДС става 9% за заведения, развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.  

Според него първите вноски по ДДС ще бъдат внесени през февруари 2021-ва, когато вече страната ще бъде впредизборна ситуация, а политиците ще са в кампания преди предстоящите парламентарни избори:

"Правителството с чужда пита прави помен, тъй като няма то да балансира бюджета през следващия период. Прехвърля се отговорността на следващото правителство".

По думите му може тази мярка да бъде много закъсняла на 1-ви януари, а може тогава вече да е и ненужна.

Панев прогнозира да започне борба между отделните сектори, като тезата ще е: "Защо на ресторантите ще се намалява ДДС, а не на лекарства, на книги или на нещо друго?".

В предаването "12+3" той посочи, че от "Демократична България" предлагат намаляване на осигуровките с 1/3 от днес до края на годината, като временна мярка:

"Като по този начин във всички работещи и бизнеси ще останат повече пари. Нетната заплата ще се увеличи автоматично на хората, без да е нужно да попълват всякакви формуляри и декларации. Съответно ще имат повече пари за харчене и потребление, а бизнесът - за инвестиции. И това още сега, а не 2021-ва година". 

Във връзка с промените в данъчните складове, финансистът коментира, че вероятно ще се случат, тъй като касаят непосредственото бъдеще, но :

"Тези промени за измервателните уреди може да променят леко събираемостта на данъци, но няма да променят крайната цел, която е "Лукойл" да плаща данък печалба в България и да се понижат цените на горивата в страната".

Според него "Лукойл" прилага трансферно ценообразуване и по този начин и по този начин печалбата заминава в чужбина - най-вероятно в офшорни зони. Той беше категоричен, че това трябва да подлежи на ревизия.

Цялото интервю на Даниела Якова с Владислав Панев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение  с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил..

публикувано на 05.06.24 в 03:25
Вера Йоурова

ЕК: Франция, Германия и Полша са постоянно обект на руски атаки с дезинформация

Франция, Германия и Полша са се превърнали в постоянни мишени на руски атаки с дезинформация по време на предизборната кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Това обяви еврокомисарят за ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Франс прес. Тя се позова на данни от Европейската обсерватория за цифрови медии и допълни, че..

публикувано на 05.06.24 в 03:25

Горещини се очакват в Гърция през следващите няколко дни

Гръцките власти предупреждават за изключително високи температури в следващите дни. Туристите бяха предупредени да избягват обедните часове за плаж. Във вторник на няколко места в страната бяха измерени температури от 40 градуса. От националната метеорологична служба съобщават, че през идните дни термометрите ще достигнат от 37 до 40 градуса. В северната..

публикувано на 05.06.24 в 02:56
Посетители на Британския музей на фона колекцията с Мраморите на Елгин, Лондон, архив.

Турция се намеси на страната на Гърция в спор с Великобритания за ценни артефакти

Турция се намеси изненадващо в подкрепа на гръцките усилия да си върне „Мраморите на Елгин“ от „колониалното“ Обединено кралство, съобщи вестник „Дейли телеграф“. Гръцкото правителство твърди, че лорд Елгин е откраднал древните скулптури от Атина през 19 век, докато шефовете на Британския музей твърдят, че той е получил писмено законно разрешение да ги..

публикувано на 05.06.24 в 02:38

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31