Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа дават като предимство при избора на България ниския ръст на заразени с Covid-19

Николина Ангелкова: Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в стратегията ни

Голяма е вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15 юни, заяви тя

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

"Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване". Това каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ секторът изисква общи усилия на всички от бранша, защото възстановяването ще е тежко и бавно, но посочи, че така ще бъде навсякъде в света.

Ангелкова обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни:

"Защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт", уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15-и юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България.

Големите туроператори потвърждават, че от 15-и юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма.

"Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска", обясни тя.

Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, категорична беше министър Ангелкова и добави, че всеки ден полагат усилия за това.

Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с Covid-19 в страната:

"И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация".

Миналата година постигнахме историческа договореност с немските здравни каса и сега се рестартира рекламната кампания с тях, посочи още министър Ангелкова.  

В отговор на коментар на Бранимир Ботев в интервю пред БНР, че в момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара, Николина Ангелкова заяви, че през 2019-а година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и са реализирани над 8,4 млрд. лева приходи от туризъм.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Николина Ангелкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия

От първи юни пада 14-дневната карантина при пътувания между България и Гърция. Пътуването между България и Сърбия също ще е свободно от първи юни, но с условието да бъдат подписвани на двустранни декларации.  Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов..

обновено на 19.05.20 в 14:51

Бранимир Ботев: Хората от туристическия бранш ще изнесат на гърба си сезона

"Проблемите на туристическата индустрия са глобални. Предвижданията на всички световни анализатори са за спад в летния туризъм, който може да стигне до 70%. България не прави изключение".  Това каза пред БНР експертът по туризъм и зам.-министър с този..

публикувано на 19.05.20 в 16:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
В базиликата

Папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца

Здраве, мир, благоденствие и повече деца - т ова е пожелал българите папа Франциск, който прие днес  на аудиенция във Ватикана българска делегация, водена от президента Румен Радев по повод утрешния празник 24 май.  Държавният глава посети и..

публикувано на 23.05.24 в 19:02

Представителите на "Алтернатива за Германия" са изключени от европейското си семейство

Групата "Идентичност и демокрация" в Европейския парламент изключи представителите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".  "Групата "Идентичност и демокрация" не иска повече да бъде свързвана с изявленията и действията, в които е замесен..

публикувано на 23.05.24 в 18:51
СУ

Учителят Георги Стоев: Трябва да бъдеш отворен и с нагласа, че имаш много още да учиш

Ключът към това да си успешен учител е да бъдеш отворен и да си с нагласата, че имаш много още какво да учиш, дори до края на професионалния си път.  Това каза пред БНР учителят по математика в пловдивското училище "Любен Каравелов" Георги Стоев,..

публикувано на 23.05.24 в 18:41

Уволнен е директорът на УМБАЛ "Лозенец" в София

Уволнен е директорът на университетската болница "Лозенец" в София, съобщи Министерството на здравеопазването. Служебният министър Галя Кондева е освободила от поста д-р Христо Стоянов след одит в болницата, който е показал тежки нарушения и че..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
Фон дер Лайен по време на дебата

Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа

Председателката на Европейската комисия и кандидат за втори мандат за поста от ЕНП Урсула фон дер Лайен се обяви за изграждането на "железен купол" над Европа. Това стана по време на дебат с четирима нейни опоненти в Европейския парламент в..

публикувано на 23.05.24 в 17:55
На извънредното заседание на СОС беше изслушан кметът на Столичната община във връзка с новата организация на движението по бул.

Без разбирателство в СОС за новата организация на движението в центъра на София

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев.  Ще бъдат..

публикувано на 23.05.24 в 17:50
Константин Занков

Константин Занков: Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма, но ще се справим

Липсата на кадри е основното предизвикателство за туризма. Това каза пред БНР Константин Занков, маркетинг и бизнес консултант в туризма. "То не е само за България, а за света. След пандемията от Covid-19 е доста трудно да се..

публикувано на 23.05.24 в 17:49