Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без нови случаи на заразени с коронавирус в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес за първи път от началото на пандемията в Кипър няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус. Оптимистичният резултат идва в разгара на предприетото от правителството облекчаване и премахване на ограничителните мерки срещу разпространението на инфекцията.

 Нулевият резултат е отчетен от извършените малко над 2400 теста днес, съобщи здравното министерство.

„Резултатът не е случаен. Усилията на всички се отплащат. Продължаваме със същата решителност”, коментира успеха здравният министър Константинос Йоану.

Денят без установен нов случай дойде 75 дни след откриването на първите двама заразени на 9 март. Потвърдените случаи в страната към момента са 927, 12 от които са в британските военно-въздушни бази. 

65% от заразените са оздравели.

Досега в Кипър са извършени над 90 000 теста, при население от около 880 000 души. По този показател страната заема едно от челните места в Европа.

В момента продължава масовото тестване на работещите в отраслите, които възобновиха дейността си през този месец, в рамките на двете фази на вдигане на карантината съответно от 4 и от 21 май. Изследват се също така ученици, учители и училищен персонал, които през тази седмица се върнаха в класните стаи.

От четвъртък отпаднаха и всички ограничения за движението на хората, включително вечерният час. От днес са отворени плажовете и църквите.

Две много важни стъпки за икономическото възстановяването на страната след вируса предстоят. От 1 юни се отварят хотелите, а от 9 юни – и двете международни летища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е спрял..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС-Велико Търново с призив към Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от I-ви до IV-ти и в VIII-и клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите. Крайният срок за..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадинов предупреди Пеевски да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие".  "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата им е била една и съща", посочва Костадинов и добавя:  "Еничарите в ДПС вдигнаха бунт срещу турците..

публикувано на 05.07.24 в 16:21
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото британско правителство.  В кратката си, но съдържателна реч Киър Стармър на практика призова всички..

публикувано на 05.07.24 в 16:16