Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Андрей Чорбанов: Бих призовал хората към повече нормалност

Доц. Андрей Чорбанов
Снимка: Ани Петрова

Държавите трябваше да насочат ресурсите си към рисковите групи и тяхната превенция и да се даде възможност на населението по-бързо да обмени този вирус, за да няма повече вирусоносители. Трябваше в рамките на две-три седмици брутално изолиране на рисковите групи... Бих призовал хората към повече нормалност“. Това коментира пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

Той цитира анализ на учените, според който начинът на живот – навици, храна, е основният критерий, по който можем да разделим боледуващите от коронавируса.

В предаването „Нещо повече“ доц. Чорбанов допълни:

Вниманието трябва да бъде насочено към невъзможност за пренасяне сред рисковите групи и тези в пряк контакт с болните. Това ще бъде ползата от вълната, която отшумява в повечето държави. Държавите ще се подготвят по-добре… Вирусът не стои на пейката, по цветята, по дърветата, той живее дълбоко в нас и се принася при изключително близък контакт между хората“.

Интервюто с доц. Андрей Чорбанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Андрей Чорбанов

Доц. Андрей Чорбанов: Коронавирусите не мутират бързо и са лесна мишена за бъдеща терапия

Коронавирусите не мутират бързо, което ги прави лесна мишена за бъдеща терапия. При грипните вируси нивото на мутация е много по-високо. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по..

публикувано на 02.04.20 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любители на старинни автомобили на ретро парад в София

Любители на старинни автомобили взеха участие в традиционния ретро парад в София, организиран от Българския автомобилен клуб "Ретро", с подкрепата на Съюза на Българските автомобилисти.   На площад "Батенберг", в 34-ото издание на парада, любители..

публикувано на 15.06.24 в 16:26

Зеленски на срещата в Швейцария: Вярвам, че ще станем свидетели на исторически стъпки

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че започналата днес двудневна среща на върха в Швейцария за това как да се сложи край на войната в неговата страна, ще помогне бързо за постигането на "справедлив мир". "Вярвам, че ще..

публикувано на 15.06.24 в 16:09
Самолет

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция

Руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Швеция, съобщиха от въоръжените сили на скандинавската страна. Военната машина е била пресрешната от шведски изтребители. Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом нарече нарушението на въздушното..

публикувано на 15.06.24 в 15:18

Членове на СБЖ изразиха недоволство срещу некоректен наемател на имот на организацията

Членове на най-старата и авторитетна организация на журналистите в България излязоха пред централата ѝ на ул. "Граф Игнатиев" 4 в 13 часа, за да изразят своето право на глас срещу фирма, която повече от 3 години неправомерно ползва имот на..

публикувано на 15.06.24 в 15:02

Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  Нинова призова НС на БСП да не хвърля партията в хаос До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на заседанието на..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Камала Харис

Американска помощ за Украйна на стойност над 1,5 милиарда долара

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното..

публикувано на 15.06.24 в 14:08
Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.

Майкъл Милщайн: В Израел сме объркани, защото инициативата, обявена от Байдън, всъщност е на Нетаняху

Две седмици отминаха, откакто американският президент Джо Байдън обяви публично план за прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа. Планът, отбеляза Байдън - е по предложение на Израел. И както предишните обсъждани и нематериализирани..

публикувано на 15.06.24 в 13:28