Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритото първенство на САЩ под въпрос след отказа на тримата големи

Без Федерер играта не е същата. Както и приходите.
Снимка: БТА

Само за няколко часа провеждането на Ю Ес оупън се обезсмисли. Турнирът все още е във виртуалния календар, с начална дата 24 август, но тримата големи в мъжкия тенис отказаха участие. 

Роджър Федерер - рекордьорът с 20 титли от Големия шлем, заяви, че излиза във ваканция до следващата година и се аргументира с предстояща операция на коляното. Последва намекът на Новак Джокович, че не одобрява мерките за сигурност, определени от организаторите в Ню Йорк. Да припомним, и че сърбинът преди време предупреди, че никога не би се ваксинирал, а това може да се окаже допълнително препятствие за допускането му на американска земя. Рафаел Надал заяви в прав текст пред Евроспорт, че точно сега не смята да пътува зад Океана и предпочита да заложи на сигурността.

Защо техните откази могат да се окажат фатални за Откритото първенство на Съединените щати? 

За рестарта на сезона в световния тенис има три варианта. Те бяха обсъдени в дистанционен разговор на президента на Световната мъжка асоциация  Андреа Гаудиенци с близо 420 състезатели и треньори. Какви са договорките? В първия случай подновяването ще започне с мастърс турнира в Синсинати, следва Ю Ес оупън, но без квалификации. Във втория Синсинати отпада, а на старта застава Ю Ес оупън - с квалификации и с 5 процентно намаление на наградния паричен фонд. В най-песимистичния случай и двата турнира отпадат. 

Крайното решение се очаква в понеделник. А отказът от участие на тримата асове може да наклони везните към третия вариант. 

В момента противоборството на практика е между американската федерация по тенис от една страна, която иска да проведе своето Открито първенство, за да инкасира приходи, и от друга страна - на Федерер, Джокович и Надал. Американците са прави да се сърдят - в техните очи  тримата демонстрират обидно недоверие, писа френският Екип. Но от друга страна, в сегашната ситуация, в която Съединените щати продължават да са най-засегнатата държава от коронавируса, никой няма морално право да съди спортистите за личния им избор.

От тримата швейцарецът е с най-сериозни мотиви - той е почти на 39, а планираната процедура ще му е втората за 4 месеца. На изпроводяк Федерер ни обеща да се върне на корта догодина. С най-голямо нетърпение ще го очакват организаторите на големите турнири - както поясни Дейли мейл, той е тенисистът, който в най-голяма степен осигурява допълнителни приходи с участието си. Когато Федерер кихне, тенисът се разболява, обобщи финансовото положение британското издание.

Има ли все пак положителен момент в сегашната картинка? Има - един! Ако успеят да проведат Ю Ес оупън, макар и без тримата големи, най-после ще се сбъдне желанието на журналиста но Ню Йорк Таймс Бен Ротенберг. Преди дни той се оплака, че след 2014-та все едни и същи състезатели печелят турнирите от Големия шлем, поради което световният тенис бил в застой.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Волейболистите пристигнаха във Фукуока с един повече

Мъжкият национален отбор на България пристигна във Фукуока, където ще участва във втората седмица от турнира Лига на нациите. На японска земя ще се изправят последователно срещу Полша, Германия, Иран и Словения. Първата среща е на 4 юни от 9:30 часа срещу поляците. Мускулна травма на титулярния състезател на поста либеро Мартин Божилов..

публикувано на 02.06.24 в 11:56
Виктория Томова

Виктория Томова приключи участието си на двойки на „Ролан Гарос“

Първата ракета на България при жените Виктория Томова приключи участието си на двойки жени на Откритото първенство на Франция по тенис. 29-годишната българка и Магдалена Фрех (Полша) отстъпваха пред американките София Кенин и Бетани Матек-Сандс с 2:6, 1:4 в среща от първия кръг вчера. Двубоят беше прекъснат заради дъжд след 54 минути на..

публикувано на 02.06.24 в 11:53
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо потвърди, че поема Фенербахче

Жозе Моуриньо е назначен за нов старши треньор на турския клуб Фенербахче. Португалският мениджър направи съобщението в събота в осемсекунден видео клип в официалния канал на клуба в социалната мрежа X. "Нека започнем нашето пътешествие заедно", каза 61-годишният специалист, който ще бъде представен на стадиона на Фенербахче по-късно днес...

публикувано на 02.06.24 в 10:39
Флорида победи Ню Йорк Рейнджърс с 2:1

Флорида е на финал за Купа „Стенли“ втори пореден сезон

Отборът на Флорида победи Ню Йорк Рейнджърс като домакин с 2:1 в шестия мач от финала на Източната конференция на Националната хокейна лига (НХЛ). Така тимът спечели серията с 4:2 успеха и за втори пореден сезон се класира за финала за Купа "Стенли". Сам Бенет в 20-ата минута и Владимир Тарасенко в 50-ата бяха точни за победителите. За..

публикувано на 02.06.24 в 09:43
Пет бронзови медала и два финала за наши борци в Румъния

Пет бронзови медала и два финала за наши борци в Румъния

Пет бронзови медала спечелиха българските състезатели в първия ден на турнира по борба за юноши и девойки в Румъния. Отличията взеха Никол Крумова след 7:1 срещу представителката на домакините Ана Ротару в категория до 53 кг, а Десислава Иванова беше още по-категорична като тушира полякинята Емилия Свержевска, след като губеше първата част с..

публикувано на 02.06.24 в 09:35
Благой Тодоров

Българин спечели сребро на стрелба с лък в Словения

Благой Тодоров спечели сребърен медал при кадетите до 18 години в категория рекърв на провеждащия се световен ранкинг турнир по стрелба с лък в Словения, съобщиха от българската федерация. В конкуренцията на 22 състезатели от 14 държави Тодоров завърши квалификацията с 615 точки, което му отреди осмо място, той пропусна 1/16-елиминациите и..

публикувано на 02.06.24 в 09:32
Новак Джокович

Джокович сломи Музети в най-късно завършилия мач на „Ролан Гарос“

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Сърбинът, който търси 25-и трофей от Големия шлем в кариерата си, се бори доста в студената и влажна съботна вечер на "Ролан Гарос", но успя да спечели срещу италианеца Лоренцо Музети със 7:5, 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:0 в..

публикувано на 02.06.24 в 09:26