Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене в бюджетната комисия в парламента:

Въпросите за регулацията на хазарта остават

Държавна агенция по хазарта, регистър на зависимите и "против" предложението на Валери Симеонов за ограничаване на местата за откриване на казина

Валери Симеонов и Менда Стоянова на заседанието на комисията
Снимка: БГНЕС

Комисията по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет, реши на първо четене бюджетната комисия в парламента. Това става по предложение на ГЕРБ.

В момента принципал на хазартния регулатор е Министерството на финансите. С текстовете се създава и регистър на хазартно зависими, в който ще бъдат включвани хора единствено по тяхно желание.

В същото време бюджетната комисия отхвърли искането на „Обединените патриоти“ да се ограничат местата, на които има казина и хазартни зали - само в луксозните хотели, граничните региони и курортите.

Над 630 обекта ще затворят, ако бъдат въведени ограниченията, предлагани от „Обединените патриоти“, става ясно от справка Министерството на финансите. Щетата за хазната ще бъде 85 милиона лева от данъци и осигуровки.

Въпреки това председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова гласува за“:

„Смятам, че така както лотарията избухна и хиляди хора над един милиард лева годишно влагаха в търкането на тези талончета и се наложи да се вземат някакви крути мерки, нещо такова върви и по отношение на игралните зали.

Не толкова казина, колкото игрални зали - напоследък има страхотен бум в откриване на такива зали - над 1000 са обектите в цялата страна и ако погледнете тяхното разположение, ще ви направи впечатление, че те се намират и в такива населени места, за които вие дори не сте чували.

И за мен е много странно как там се намират достатъчно клиенти, за да се издържа тази зала“, каза Стоянова.


Валери Симеонов остана разочарован, че въпреки всичко текстовете от неговото предложение не бяха приети:

„Знаем, че не винаги от първия път се получават нещата. Така беше и със закона срещу лотарията на Васил Божков, което две години след като гледахме законопректа, успяхме да го прокараме.

Продължаваме нашата борба за ограничаването на хазартната зависимост, която може да бъде сравнена в много голяма степен с пандемията от коронавирус“.

Румен Гечев обяви, че левицата се въздържа по предложението на Валери Симеонов, но е категорично против това на ГЕРБ за преобразуване в държавна агенция към Министерския съвет на Комисията по хазарта. Гечев  се противопостави с мотива, че никъде в Европа няма такава практика. Той посочи, че принципал на регулаторния орган в различните страни са или финансовото министерство, или министерството на вътрешните работи:

„Този панически модел, български, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки  и с блекджек, и с казино, противоречи на здравия разум.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция замразява търговските отношения с Израел заради офанзивата в Ивицата Газа

Турция спира всякаква търговия с Израел заради офанзивата в Ивицата Газа, съобщи Би Би Си. Турското министерство на търговията заявява, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток" на помощ в Газа.  Търговията между двете страни е в размер на близо 7 милиарда долара през миналата година. Израелският външен..

публикувано на 03.05.24 в 01:21
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46