Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3-годишно дете е починало дни след настаняване в приемно семейство

Снимка: Pixabay

Досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 3-годишно дете е образувано в Районната прокуратура в Търговище. Момченцето от преславското село Троица е било с надбъбречна недостатъчност. То е починало осем дни, след като е изведено от семейната среда и е настанено в приемно семейство.

Според социалните работници спешната мярка е била наложителна. Това каза директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен Мартина Драгнева.

"На 15 май колегите са в дома на бащата. Предприемат спешна мярка, защото на този етап това, което установяват, считат, че е риск за живота и здравето на детето", посочи тя.

Бащата Шукри Зекериев смята, че детето му е било взето неправомерно.

"Социалните работници ме нападнаха и казаха, че пия денонощно. Аз, ако пиех денонощно, това дете можех ли да го гледам година и половина? Радвах се, че го взеха и ще го гледат добре, но ето какво стана. Докторът във Варна ми каза, че детето трябва да взема тези лекарства, иначе получава криза и си заминава. Аз им обясних какви лекарства трябва да пие детето, написано им беше и на едната кутия отгоре", каза бащата.

Според директора на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков момченцето е било докарано в спешното отделение на болницата в изключително тежко състояние. Реанимационният екип не е успял да направи нищо въпреки положените усилия. Аутопсията е доказала двустранна пневмония.

В предаването "12+3" Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, заяви, че те са запознати със случая и коментира, че е важно да се уточни, че детето е изведено от биологичното семейство с решение на социалните служби, а не от приемните родители, каквито легенди се разнасят напоследък в обществото.

"Приемните родители са постъпили изключително отговорно. При първите оплаквания, които детето е имало, са повикали личен лекар за преглед. Той е установил терапия. Съвсем съвестно са давали тази терапията на детето, както и терапията за основното му  заболяване. Когато оплакванията на детето са продължили, те са завели момчето в спешния център на болницата", обясни Миланов. 

По думите му е трябвало и личният лекар е трябвало да сигнализира, че проблемът е по-сериозен.

"Това, че детето е било заведено в спешния център веднага, е добър знак, че приемните родители са били изключително загрижени", оцени той. 

Репортаж на Росица Арабаджиева и интервю на Даниела Големинов с Александър Миланов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 13:34

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за начало на европреговори

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните представители на страните членки. Според Комисията, Украйна е изпълнила изискванията за приемането на..

публикувано на 07.06.24 в 13:30
Володимир Зеленски в Париж

Зеленски в Париж: В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение във Франция, произнесе реч пред френското Национално събрание. "В Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред френските депутати и редица политически фигури, дошли за неговото слово в Националното събрание,..

публикувано на 07.06.24 в 13:17

Кабинетът отпусна 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Ботев във Враца

Служебният кабинет отпусна необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца.  Правителственото решение е във връзка с писмо от Община Враца до премиера Димитър Главчев с молба за финансова подкрепа.  Експертните оценки са, че състоянието на паметника е предаварийно.  Стоманената конструкция е силно корозирала,..

публикувано на 07.06.24 в 13:06

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 13:05

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като..

публикувано на 07.06.24 в 12:58

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54