Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 000 чартърни полета се очакват това лято на летищата във Варна и Бургас

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

10 600 чартърни полета се очакват през това лято на летище Бургас, за летище Варна те ще са 6 400. Около 60% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци ще отворят през летния сезон. Това съобщи на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Субсидирането на чартърните полети с 35 евро на седалка ще даде възможност летният сезон да продължи  до края на октомври месец, каза Ангелкова. Първите туристи, които ще пристигнат у нас, са от Холандия, Германия, Полша и Словакия. Антикризисната рекламна кампания за туризма на България не е спирала, подчерта министърът:

Данните на Единната система за туристическа информация показват, че от 22 май са регистрирани над 91 000 туристи, пренощували в хотелите, като само 7 % са били от чужбина.

Контролът върху продукта през сезона ще бъде безкомпромисен, подчерта Ангелкова. Успоредно с комуникационните кампании на целевите пазари стартира и кампания за това, чe страната ни е сигурна дестинация.

 България е получила, втора след Турция, печат за сигурна дестинация от Световния съвет по туризъм и пътувания за това, че дестинацията е безопасна и отговаря на всички изисквания на здравните протоколи и осигурява абсолютно всичко за безопасна и спокойна почивка за всеки един турист, каза Николина Ангелкова.

Предстои стартиране на целева кампания и в паневропейските телевизии от следващата седмица – BBC, CNN, EURONEWS, National Geographic заедно с всички нови клипове и визии, които са направени в тази връзка.

„Ситуацията е необичайна и секторът се рестартира. Спадът на полетите през този сезон е с 35 на сто в сравнение с миналата година.“, отговори на журналистически въпрос Ангелкова.

Тя заяви, че има уверенията на туристическия бранш, че ще предложи качествен продукт през този сезон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08