Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира за предполагаемия запис на Борисов

Снимка: Радио Пловдив

Софийската градска прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка във връзка с разпространения в медиите запис, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

Проверява се дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за монтаж на записа с технически средства, заяви в Пловдив главният прокурор Иван Гешев и изтъкна личното си мнение по въпроса:

„Превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт и с това, което правим, ако въобще приемем, че е коректен този запис или който и да е запис, последните 20 г. генерираме само едни скандали, с които даваме лош, казвам, изключително лош сигнал към нашите европейски партньори не толкова, а към българските граждани. Така че това, което искам да кажа, е, че трябва да се спазва законът от всички. Включително и тези, ако се констатира, че теоретично в определения запис има извършени или данни за извършени престъпления, така и от тези, които нарушават Конституцията, и по същество нарушават конституционни разпореди, ако приемем, че този запис, чисто теоретично, е изряден“.

Гешев: Божков е обвиняем, ще проверим дали е и дисидент 

На въпрос за информацията, която споделя в социалните мрежи Васил Божков, отговори, че бизнесменът е обвиняем, а наблюдаващите прокурори ще проверят дали той е и дисидент, както твърди.

"Не помня да съм го виждал с Желю Желев, но може да е бил дисидент и на Магурата", каза Гешев.

Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя

Обвинител номер едно коментира и заплахи срещу себе си с думите:

„Всеки прокурор, когато е започнал да работи тази работа би трябвало да е наясно с какво се захваща и какви са професионалните рискове. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Прокуратурата е много наясно срещу кой се изправя, много е наясно с всяка..., включително политическа изцепка, включително опити, които ще предстоят за унищожаване на прокуратурата“.

Главният прокурор отказа да коментира дали охраната му е увеличена, като подчерта, че това е негов личен проблем. 

"Много съм наясно какви са целите ми, зная на какви атаки ще бъда подложен и аз, и колегите ми, но който го е страх от вълци, да не ходи в гората".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

На полигона на Националната служба за охрана (НСО) в Доброславци държавният глава Румен Радев наблюдава редовни тактически занятия на служителите на НСО.

Радев: Експертиза на записа, в който се предполага, че се чува гласът на Борисов

Президентът Румен Радев призова за спешна експертиза на аудиозаписа, разпространяван в социалните мрежи, в който се предполага, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Според държавния глава е необяснимо защо Борисов не желае експертиза...

обновено на 16.06.20 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 двойки на НВО по български език за четвърти клас в Монтана

100 двойки са получил учениците от четвърти клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература. По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година. Като цяло по-добри са оценките на..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на НС, научи БНР от свои източници в коалицията.  Засега нагласата е да не участват със свой кандидат.  От коалицията ще предложат само зам.-председател - засега обсъжданото име е на председателя на ДСБ..

публикувано на 18.06.24 в 17:06

Българските деветокласници са на 55-о място в класация на ОИСР за креативни идеи

Българските деветокласници са на 55-о място от общо 64 в класация на Организацията за  икономическо сътрудничество и развитие за създаване на оригинални и креативни идеи и за предлагане на иновативни решения за социални и научни проблеми. Това сочи..

публикувано на 18.06.24 в 17:05
Джъстин Тимбърлейк

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк, карал пиян

Популярният изпълнител Джъстин Тимбърлейк е бил арестуван от полицията в Саг Харбър, щата Ню Йорк заради шофиране в нетрезво състояние, съобщи Си Би Ес. Очаква се днес да му бъдат предявени обвинения в съда. Тимбърлейк има два планирани концерта -..

публикувано на 18.06.24 в 16:49
Иво Инджов

Иво Инджов: Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще има съдбата на сглобката

Ако няма коалиционно споразумение, новото правителство ще последва съдбата на сглобката . Трябва да има някакво споразумение, за да има някаква стабилност. Такава е практиката в целия свят. Това мнение изказа пред БНР доц. Иво Инджов, анализатор и..

публикувано на 18.06.24 в 16:46

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството. Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli" - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението..

публикувано на 18.06.24 в 15:59