Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще наследи Меркел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 2005 година тя е на мостика в Берлин. Пък и в Европа. Нейни контрагенти бяха Джордж Буш-старши, Барак Обама и Доналд Тръмп в Белия дом; Тони Блеър, Гордън Браун, Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10; Жак Ширак, Никола Саркози, Франсоа Оланд и Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Догодина тя ще навърши 67 години, а според германското законодателство би трябвало от година и половина да е излязла в пенсия. Е, ще го направи с година и половина закъснение, както самата тя обяви. През октомври 2018 година Ангела Меркел обяви, че няма повече да се кандидатира за канцлер на Германия и се оттегли от поста председател на управляващия Християндемократически съюз. Заемаше го цели 18 години. В края на тази година ХДС трябва да избере нов лидер, а с това и да определи кой ще бъде следващият канцлер на Германия, ако ХДС спечели парламентарните избори догодина.

В началото пандемията Covid-19 изтласка всичко останало от вниманието ни. Но позабравените горещи теми, като че ли започват да се завръщат в политическия дневен ред. Тази за наследството на Меркел е една от тях. Дали пък няма да я наследи баварският министър-председател Маркус Зьодер, председател на Християнсоциалния съюз? Ако зависеше от германците, 53 процента от тях биха искали той да стане канцлер. 

Проф. Урсула Мюнх, директор на политическата академия в Туцинг в Бавария, обаче не вярва това да се случи. И обяснява защо:

"Не вярвам, че Християнсоциалният съюз ще се подаде на изкушението. Естествено, първо трябва да се изчака изборът на нов председател на християндемократите. Който и да се наложи на конгреса в края на годината - Армин Лашет, министър-председателят на провинция Северен Рейн Вестфалия, или консерваторът Фридрих Мерц, не вярвам партията да се подиграе с новоизбрания си лидер и да подкрепи канцлерска кандидатура на Зьодер. Този сценарий е възможен само ако новият председател на християндемократите спечели трудно и неубедително". 

От началото на пандемията Маркус Зьодер е в негласно съревнование с министър-председателя на провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет за това кой е правилният подход - бързо отваряне на икономиката, за да не търпи загуби - това е курсът Лашет, или предпазливо и постепенно отпадане на ограниченията - това е подходът на Зьодер. Неотдавна, след скандала със заразените работници в кланицата "Тьонис" в Северен Рейн Вестфалия баварският премиер каза, че само който владее задължителната програма, т.е. може да се справя с кризи като пандемията, може да заблести във волната програма. 

Може ли да тълкуваме думите на Зьодер като заявка за канцлерската номинация на консервативния блок ХДС/ХСС?

Това е типично за Зьодер! Мисля, че той се забавлява, като коментира по този начин другите. Вижте, Зьодер се справя с работата си много добре! Решенията му са правилни, хората го харесват, но той е особняк. Маркус Зьодер смята, че Маркус Зьодер е най-добрият... Като се подиграва с Лашет, Зьодер хвали себе си. И въпреки това не вярвам, че наистина иска да бъде следващият канцлер, или поне кандидат. Това няма как да стане през главата на Християндемократическия съюз. За Християнсоциалния съюз в Бавария тази стъпка също е рискована, защото партията вече два пъти се провали с нейни кандидати за канцлерския пост, при това с двама именити нейни представители - Франц-Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер... Освен това, Християнсоциалният съюз е преди всичко баварска партия. Ако Зьодер стане канцлер, ХСС ще загуби една своя основна функция - да критикува берлинската политика, политиката на федералното правителство, демонстрирайки колко по-добре се справя ХСС в Бавария... Ако председателят на баварския Християнсоциален съюз е едновременно с това и федерален канцлер, няма да може да води баварска политика. А това е фундаментът на тази партия. Това е тайната на нейния успех. Така че не мога да си представя, че партията ще се лиши от тази си роля. За нея много по-важно е не да има канцлер в Берлин, а да си върне абсолютното мнозинство в Бавария

Традицията повелява - председателят на ХДС, спечелила парламентарните избори, да бъде нейната номинация за канцлер. Смятате ли обаче, че след неувереното поведение на Армин Лашет около разпространението на заразата в кланиците в неговата провинция и обвинението, че българските и румънските работници са виновни за това, шансовете му да оглави ХДС драстично намаляха?

Не, не мисля. Решенията му за пандемията са погрешни, но въпреки това не мисля, че предварително е загубил състезанието. Той често оставя впечатлението, че се колебае в решенията си, че лавира между различни мнения... От това, което чувам от местните организации на ХДС, оставам с впечатлението, че Армин Лашет е харесван и има широка подкрепа. За негов късмет, в момента канцлерът Ангела Меркел води с небивала преднина във всички социологически допитвания. А Лашет се възприема като неин последовател... Що се отнася до коронакризата, решенията на Лашет бяха погрешни, но не драматично погрешни. Всички говорят за скандала в кланиците. Да, скандално е отношението към работниците, скандални са условията им на живот и на труд. Но това е известно отдавна! Пандемията просто го извади отново на показ. А и не само Северен Рейн Вестфалия има този проблем

Всъщност, Армин Лашен издигна кандидатурата си в тандем със здравния министър Йенс Шпаан като негов бъдещ генерален секретар. Младият и енергичен Шпаан е много хвален заради справянето с пандемията. Смятате ли, че може да има смяна на ролите?

Досега Йенс Шпаан не е заявил такава готовност. А и честно казано, не вярвам да се стигне дотам, защото Шпаан е прекалено умен политик, за да се подхлъзне на тази динена кора. Той разсъждава стратегически и знае много добре, че такава буря в чаша вода в една консервативна партия, чиито симпатизанти държат на лоялността, няма да се приеме добре... Така че не вярвам да си разменят ролите. А и Йенс Шпаан е много млад и може да почака още десетина години

Фридрих Мерц обаче, другият основен кандидат за лидерския пост, е на 64 и няма време да чака. 

Така е, няма време. Мерц има голям проблем в момента - няма поле за изява. Затова се опитва през участие в публицистични предавания и с интервюта в пресата да вкара името си в обръщение. Фридрих Мерц има своите лоялни поддръжници в по-консервативните кръгове в Християндемократичния съюз. Но тези кръгове не обединяват много хора. Привържениците на линията на Ангела Меркел, а оттам и на Армин Лашет просто са повече.

Едно интервю на консервативния Фридрих Мерц, облечен в зелен костюм със зелена вратовръзка, направи силно впечатление заради тезата му, че икономика и екология могат да вървят ръка за ръка. Мерц следва зеления тренд в Европа, така ли да го разбираме?

Да, разбира се! Мерц е интелигентен човек и умее да се учи. Дори и Мерц знае, че опазването на климата не е тема, за която младите хора се сещат изведнъж в петък и излизат на улицата. Дори и той знае, че опазването на климата е и икономическа тема. Даже си мисля, че има много германци, които могат да си представят как Мерц успява на практика да свърже екологията с икономиката... Но имиджът на Фридрих Мерц все пак е на традиционалиста, на консерватора, който може би е част по-скоро от миналото, отколкото от бъдещето

В момента подкрепата за ХДС в социологическите анкети е изключително висока, но е известно, че тя се дължи на канцлера Ангела Меркел. Как може да се обърне тази подкрепа за кандидатите? 

Кандидатите няма да могат да обърнат тази подкрепа за Меркел в своя полза. Помислете само колко години вече Меркел е на власт! Подкрепата за нея също не е била винаги толкова голяма - нито в началото на кариерата ѝ, нито в края ѝ. Помните, че доскоро смятахме, че правителството няма да изкара целия си мандат... Досега в Германия не се е случвало настоящият канцлер да се откаже доброволно от лидерския пост в партията си. Така че тримата кандидати - Армин Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, се борят не само за лидерския пост в ХДС и оттам за канцлерската номинация, но и срещу мощното присъствие на Ангела Меркел... Когато германците осъзнаят, че Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за канцлер, сегашната подкрепа за ХДС от 39-40 процента драстично ще се свие. Защото хората изведнъж ще си дадат сметка, че вече няма да ги управлява опитната в преодоляването на кризи, спокойната и уверена Меркел, а мъж, който би искал да е алфа-мъжкар

Когато през декември ХДС избира своя нов лидер, а с това и номинира следващият канцлер, това има значение не само за Германия, но и за Европа. Какво значение има това?

Надявам се и вярвам, че е така. Европредседателството още повече усилва това убеждение. Знаете ли, в момента сигурно много малко хора могат да си представят Армин Лашет да преговаря на равни нога с Макрон, да не говорим за Путин или Тръмп... Фридрих Мерц вероятно изглежда по-убедително, има по-голям опит във воденето на тежки преговори. А силата на Норберт Рьотген е външната политика, но всички знаем, че парламентарни избори не се печелят с външнополитически теми. Така че в крайна сметка решаваща ще е подкрепата за партията, а не толкова кандидат-канцлерът... Партийната традиция в Германия е много силна, за разлика например от Франция, където на всеки пет години се появява някоя новопокръстена партия. У нас не е така. Естествено, през последните години Християндемократическият съюз се промени много. И въпреки това, ХДС, както и социалдемократическата партия, че дори и Зелените, са традиционни партии с история.

Ангела Меркел, която беше начело на ХДС цели 18 години, често е упреквана, че е олевила консервативната партия, преместила я е прекалено много в центъра, поради което позволи да се появи крайнодясната "Алтернатива за Германия". Следващият лидер не трябва ли да върне ХДС в дясното политическо пространство и да затвори пътя на крайнодесните?

Този въпрос предизвиква ожесточени спорове в Германия - както сред политиците, така и в медиите и сред политолозите. Аргументите за и против тази теза са еднакво силни. Има, разбира се, много истина в това, че ХДС трябва да си върне по-консервативно настроените избиратели и да бъде ясно разграничим от социалдемократите. Но в същото време знаем, че преобладаващото мнозинство на избирателите се олицетворява с политическия център... През последните години политическият център се ориентира към зелени теми. Така че би било погрешно да се загърби тази тематика. Дори Фридрих Мерц го разбра и се опитва да направи шпагат между политика за опазване на климата и политика на силната държава в областта на сигурността и миграцията... ХДС трябва да внимава да не загуби основните си избиратели, а те са възрастни хора над 65 години. В този смисъл въпросът е напълно резонен - ХДС трябва да се погрижи за избирателите си в провинцията, за по-възрастните симпатизанти. Но като голяма национална партия не бива да загърбва по-либералните избиратели, например младите работещи жени в големия град... В момента виждаме ясно, как "Алтернатива за Германия" губи подкрепа. Това може да е моментно състояние, но е така. Този факт може да наклони везните в ХДС към това да не се опитва да си върне загубените избиратели, които гласуваха за крайната десница, а да остане верен на центристкия си курс. Надявам се, че съм права в разсъжденията си, но честно казано, всичко зависи от икономическото развитие, от безработицата.

Интервюто с проф. Урсула Мюнх можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11