Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дудева: Искам пак да съм състезателка, липсва ми адреналина

Тя е една от най-големите ни спортистки. Българката, спечелила първия в историята на женската ни спортна гимнастика медал от Олимпиада. Освен бронза на земя от Игрите  в Сеул през 1988 година има  още две отличия - сребърно и бронзово  от европейски първенства. Това е Диана Дудева.

Олимпийските игри в Сеул 1998 година

„Помня много труд, много пот, сълзи (тайно). След това помня удовлетворение. Сбъдване на мечтата на всеки състезател – да вземе олимпийски медал. Ако сега върна годините назад  и ми кажат: Какво избираш – същото да правиш или нещо друго, бих избрала пак същото. Бих избрала да мина пак през този труден път. Липсва ми този адреналин. Пак искам да бъда състезател, но не става. Чувствам всичко в спомените си. Всичко ми е в главата, но тялото не се подчинява“, това сподели специално за БНР родената в Плевен българка, който преди няколко дни отпразнува рожден ден.


За елемента кръстен на нейно име

„Това е щастие. Изпитвам удовлетворение, че някъде там съм се включила и аз, че има моя чертичка в историята“ , разказа Дудева.

За отлагането на олимпийските игри в Токио с една година

„Това е двоен удар. За състезателите по-към края на кариерата не е добре. Дава още една година труд и мъки. Положително е за младите. Дава им възможност още една година да тренират и след това да се пробват. Като състезател преживях такова нещо. 1984 – Игрите в лос Анджелис. Готвихме се до последно и не отидохме“ , върна се назад в спомените си бившата националка.


Сега Диана Дудева живее в Солун заедно с двете си деца и със съпруга си  Пламен Петков, който e двукратен европейски шампион по спортната гимнастика. Двамата са треньори на националните отбори на южната ни съседка в този спорт.

„Тренировките се провеждат по специални изисквания. Разписваме се при влизане и при излизане със съдействието на лекар. Миене на ръце, дезинфекция, проветряване. Ние като национален отбор тренираме нормално. Клубовете, които влизат в залата са на определена бройка. С определен час. Тренировките са и максимум час и половина. В Солун в момента няма заразен, не само спортист, но изобщо“, заяви българката.


За европейското първенство през декември

„Хубаво е, че ще има европейско първенство. Хубаво е за децата. Така ще имат стремеж. Готвим пълни отбори. При мен в Солун се готвят 4 жени и две девойки. Ще се постараем да сме готови за това състезание“,, завърши Диана Дудева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Меси заби хеттрик, Интер Маями с рекорд в МЛС

Лионел Меси отбеляза хеттрик, вкарвайки три гола за 12 минути при убедителната домакинска победа на Интер Маями с 6:2 над Ню Инглънд Революшън в американската Мейджър Лийг Сокър. С успеха Интер Маями подобри рекорда по спечелени точки за един сезон във футболното първенство на САЩ. Меси влезе като резерва в 57-ата минута и се разписа..

публикувано на 20.10.24 в 10:16

Реал се наложи над Селта, Модрич подробри рекорд

Реал (Мадрид) се наложи при гостуването си на Селта Виго с 2:1 в среща от десетия кръг в испанската футболна Ла Лига. Лука Модрич влезе като резерва и стана най-възрастният играч в историята на клуба, участвал в официален двубой - 39 години и 40 дни. Хърватинът беше в основата на победното попадение. Отборът на Реал (Мадрид) събра 24 точки на..

публикувано на 20.10.24 в 08:59

Ландо Норис ще стартира пръв в Остин

Ландо Норис от "Макларън" записа най-добрата квалификационна обиколка в кариерата си, изпреварвайки конкурента от "Ред Бул" и лидер във Формула 1 Макс Верстапен, за са спечели полпозишън за Гран при на САЩ в Остин (Тексас), което предстои тази вечер от 22:00 часа българско време. Трикратният световен шампион Верстапен, намиращ се на 54..

публикувано на 20.10.24 в 08:56

Гьозтепе на Станимир Стоилов с втора загуба в Турция

Българският треньор Станимир Стоилов и водения от него Гьозтепе (Измир) претърпяха втора загуба в турската Суперлига, след като в среща от 9-ия кръг отстъпиха с 0:1 при гостуването си на Еюпспор. Единственото попадение за домакините, които са водени от местната легенда Арда Туран, вкара Ахмет Кутуджу в 19-ата минута. След този резултат..

публикувано на 20.10.24 в 06:30

Джокович победи Надал в Саудитска Арабия

Сърбинът Новак Джокович надигра испанеца Рафаел Надал с 6:2, 7:6 (5) в мача за трето място на турнира "Шестте крале на шлема" в Саудитска Арабия. Джокович започна с пробив още в първия гейм на първия сет, като след това го затвърди за 2:0. Той поддържаше преднината си без усилия, като още веднъж взе подаването на испанеца в седмия гейм за..

публикувано на 20.10.24 в 06:28

Григор Димитров пак е финалист в Стокхолм

Григор Димитров се класира за финала на АТР 250 турнира в зала в Стокхолм. Най-добрият български тенисист се наложи с 2:1 сета след обрат над Талон Грийкспор (Нидерландия), в отделните части 2:6, 7:5, 6:4.  Това беше втори дуел между двамата, като Димитров постигна втори успех, след като спечели и двубоя им на US Open в края на лятото.  На финала в..

публикувано на 19.10.24 в 21:45

Ботев (Пловдив) записа трети пореден успех

Ботев (Пловдив) постигна трета поредна победа в Първа лига, след като „канарчетата“ надделяха с минималното 1:0 над Славия като домакини в среща от отложения осми кръг на шампионата.  С успеха „жълто-черните“ продължават да са на трето място в класирането с 25 точки в актива си, с 3 по-малко от Левски и Лудогорец, които делят първата позиция. Славия е..

публикувано на 19.10.24 в 20:47