Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет

| обновено на 17.07.20 в 11:24
Бойко Борисов и Шарл Мишел се поздравяват преди срещата на Европейския съвет
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за първата присъствена среща на евролидерите лидери след началото на пандемията.

Той ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица. Това ще бъде първата присъствена среща на европейските лидери от началото на пандемията.

В Брюксел държавните и правителствените ръководите ще обсъдят Планът за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от Covid-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Преди началото на срещата Бойко Борисов изрази надежда още днес Европейският съвет да успее да постигне споразумение по бъдещия бюджет на ЕС.

“Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение”, посочи той на влизане в сградата на Европейския съвет в Брюксел. 

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Той разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

"Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единствено. Заедно ще се преборим с кризата, породена от Covid-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща лидерите от ЕС обмениха мнения по предложението за Плана за възстановяване, представено от Европейската комисия на 27 май.

Предложението на Комисията се основава на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро и МФР на стойност 1,100 трлн. евро.

На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране, съобщава от правителственият пресцентър.

Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от Covid-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шарл Мишел

Шарл Мишел: Да се фокусираме върху собствените източници в бюджета на ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи на европейските лидери да се фокусират върху три теми – върховенството на закона, собствените източници в бюджета на ЕС и формулата за отпускане на средства от фонда за..

обновено на 17.07.20 в 18:58
Марк Рюте

Марк Рюте: Шансовете за сделка по възстановителния фонд на ЕС са под 50%

Холандският премиер Марк Рюте каза пред репортери в петък, че шансовете на Европейския съюз да постигне споразумение за фонда за икономическо възстановяване от коронавирусната криза на започващата днес двудневна среща на европейските лидери в..

публикувано на 17.07.20 в 10:40
Бойко Борисов дава подарък на Ангела Меркел преди срещата на Европейския съвет

Меркел не е сигурна дали ще бъде постигната сделка за възстановителния фонд на ЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в петък, че "не може да прогнозира" дали Европейският съюз ще постигне споразумение по отношение на плана за създаване на фонда за възстановяване от коронавирусната криза и за новия дългосрочен бюджет на..

публикувано на 17.07.20 в 12:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13%..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес..

публикувано на 01.07.24 в 10:21