Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сиди: Оставането на всяка цена във властта е абсурдно

Александър Сиди
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Ще има персонални промени в правителството, потвърди за БНР депутатът от ВМРО Александър Сиди. Лидерите на управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще заседават отново днес, за да решат какви ще са персоналните промени в правителството. На коалиционен съвет вчера, Борисов, Каракачанов и Симеонов са обсъдили варианти за смени на министри и техните приемници , а днес ще станат ясни крайните решения на управляващите, след като те са дискутирани и с парламентарните групи.

"Днес разговорите няма да бъдат толкова по отношение на персоналните промени, защото не е въпроса да стане Иван, за да седне Петър на неговото място, а въпросът е на политики, които правителството ще изпълни до края на този мандат, политики, които за съжаление бяха забавени част от тях и това бяха и нашите критики към нашите партньори последните години", коментира в предаването "Преди всички" Александър Сиди.

Не е въпросът в това да направим всичко възможно за нашето собствено политическо оцеляване. ВМРО е организация на близо 130 години и в 90% процента от това време е била извънпарламентарна, по някое време е била дори забранена, но продължава да съществува.

Така че оставането на всяка цена във властта е абсурдно и то въобще не ни минава през главите. Това, което искаме да направим, е да изпълним заедно с ГЕРБ ангажиментите си към българските граждани, а именно -  доходност и сигурност".

"Аз съм изключително благодарен за гражданската енергия, която е на улицата, защото ние от много време казваме, че някои от решенията се взимат с подкрепата на ДПС, пак казвам доброволните отряди са типичен пример."

Хората на улицата имат право да протестират, имат право да искат по-добър живот.

"Аз имам, разбира се, критики към тези, които бяха излъчени или самоизлъчили се като ръководители на този протест, защото те подменят гражданската енергия, имам предвид адвокат Хаджигенов (Николай Хаджигенов-бел. на ред.), който иска промени в Конституцията, с които да промени модела на семейство в България, да не е мъж и жена, а да бъде нещо друго. Аз съм сигурен, че хората, които блокират улици, хората, които са всеки ден на улицата, хората, които искат промяна в своя живот, със сигурност не искат промяна в Конституцията в тази посока, а искат по-скоро промяна в Конституцията в модела на управление или в модела и начина на правене на избори".

Депутатите приеха единодушно на първо четене внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в Закона за задълженията и договорите. Измененията предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност за частните задължения на физическите лица.

"Това, което постигнахме с това решение на първо четене е, че всъщност залагайки тази 10-годишна абсолютна давност, ние на практика премахваме възможността в България да има вечни длъжници".

Цялото интервю с Александър Сиди можете да чуете в звуковияя файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54