Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Борисов е заложник на Симеонов и Каракачанов

Управлението на страната премина в ръцете на ВМРО и НФСБ

Протестиращи замеряха с домати централана на НФСБ на столичната улица "Г.С.Раковски". 6 август, 2020 г.
Снимка: БТА

Борисов се превърна в заложник на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов." Това каза в интервю за "Хоризонт" Орхан Тахир, юрист, политолог и ромски активист, който живее в Белгия, но следи отблизо процесите у нас.

„Имаме новина – управлението на България премина в ръцете на „Обединени патриоти“. Това вече се вижда. Това е резултат от натиска, оказан върху българския премиер Борисов. Който беше тристранен – от една страна вътрешният натиск от протестите, от друга страна външният таниск от страна на чужди посланици, политици, и от трета страна - натискът на неговите коалиционни партньори. През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор Гешев, за да оказват натиск на Борисов, за да получат повече власт в рамките на тази коалиция. И аз мисля, че те го постигнаха.“

Според Орхан Тахир премахването на ромски къщи в условия на втора Covid-вълна и премахването по тъмно на палатки на протестиращите рано тази сутрин са знак, че Борисов е отстъпил пред коалиционните си партньори.

Имаме нова ситуация в България и аз не предвиждам предсрочни избори, категоричен е Орхан Тахир. Правителството ще изкара мандата до край, но с по-засилена тежест на „Обединени патриоти“, прогнозира той. „Оттук нататък ще видим една много по-засилена роля на Валери Симеонов, на Красимир Каракачанов, на техните кадри в управлението.“

Бутането на ромски къщи е опит за отклоняване на вниманието от протестите, а ромската тематика винаги е удобна за управляващите, които и да са те, смята Орхан Тахир.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35