Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията обеща да премахне барикадите в София

Старши комисар Георги Хаджиев
Снимка: БГНЕС

Полицията ще премахне барикадите на кръстовищата при Орлов мост, Ректората на Софийския университет и Министерския съвет, заяви на брифинг директорът на столичната дирекция старши комисар Георги Хаджиев. По думите му през изминалата нощ протестиращите са раздавали вериги и бухалки и са искали да използват жени като жив щит срещу полицията.

В началото на изявлението си Хаджиев се извини на всички "столичани и съвестни данъкоплатци" и обеща конституционните им права на придвижване в центъра на столицата да бъдат възстановени. Протестиращите са се опитали да пролеят кръв в центъра на столицата през изминалата нощ, категоричен бе старши комисар Георги Хаджиев:

"През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно-протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на Орлов мост", обясни директорът на СДВР: 

"Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица - да окървавят центъра на столицата, свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на мястото жени и момичета, къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда".

В района са установени 15-20 лица с маски и качулки, които са имали профила и поведението на ултрасите от футболните мачове, каза още Хаджиев:

"Бяха раздавани, забележете, бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района за да информират водачите на барикадите относно действията на полицията".

Директорът на столичната полиция призова за протест при спазване на законоустановения ред и да не се допускат провокации, които целят да очернят работата на служителите на реда, включително и в западноевропейските медии. 

"Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, да предприеме съответните мерки за възстановяване на конституционния ред в столицата". 

От СДВР допълниха, че през нощта в 3,30 часа двама души са заведени в едно от районните управления заради подозрения за хулигански прояви. Старши комисар Хаджиев не съобщи имената им, но информацията съвпада с разказа на разследващия журналист Николай Стайков за задържането му заедно с още един човек. 

Трите възлови софийски кръстовища бяха блокирани вчера вечерта. Преди това палатките бяха премахнати при акция на полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58