Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕСПЧ допусна жалбата на Баневи срещу България

Снимка: снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи срещу нарушени  права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления. 

Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева. То е с гриф "приоритетно", заради - по думите ѝ -  "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас. България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22- месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видеоматериали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им, обясни Банева:

"Нарушения  на процедурите при издаване на европеската заповед за арест и безобразията при нашето задържане, изказвания на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори в нарушение на презумпцията за невиновност".

Адвокатът на семейството Христо Ботев допълни:

"Предполагам, че всички помните изказванията за милиарда, за олигарсите, за престъпниците, които са окрали държавата и са доели до това положение пенсионерите".

"Прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата, с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", каза адвокат Ботев в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу Евгения и Николай Баневи.

За разлика от съпруга си Николай, Евгения Банева е на свобода от една година ..по здравословни причини.     

снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Евгения и Николай Баневи в съда

КПКОНПИ даде над 300 тома доказателства към искането за отнемане на имущество на Баневи

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе в Бургаския окръжен съд над 300 тома доказателства към исковите молби за отнемане на имущество от Николай и Евгения Баневи.  Миналата седмица..

публикувано на 03.02.20 в 13:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3..

публикувано на 29.06.24 в 11:20

Петима загинали при атака с дрон в Курска област

Петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област, съобщи областният управител в Telegram. По думите му, сред жертвите има и две деца. Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били обезвредени  6 украински дрона над..

публикувано на 29.06.24 в 11:08

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки..

публикувано на 29.06.24 в 10:57

Ясен Георгиев: Може да забележим изместване на фокуса към това как Европа да бъде по-самодостатъчна

Свикването на предсрочни избори във Франция изправи международните финансови пазари на нокти и дори се заговори за евентуална намеса на Европейската централна банка. Не се стигна до това, но остават опасенията от икономическите заявки на новите френски..

публикувано на 29.06.24 в 10:34

Празник на билките, планината и туризма се провежда в Троянско

В местността "Айдушко сборище" над троянското село Балканец се провежда традиционният празник на билките, планината и туризма. За 19-та поредна година Троянският балкан ще събере любители на планината и билките. Гостите на празника ще могат да си..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш..

публикувано на 29.06.24 в 10:16