Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Вестник "Джерузалем пост“ излиза с водещо заглавие:Каракачанов говори с езика на нацистката пропаганда". Организацията на българските евреи „Шалом“ разкритикува вицепремиера Красимир Каракачанов заради неговото изказване, че подкрепени от Джордж Сорос неправителствени организации „искат да вземат властта, за да узаконят гей браковете“, пише изданието. „Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиративни теории, е не само неуместно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели“, се подчертава в изявлението, цитирано от „Джерузалем пост“.

Бившият британски посланик в Минск Найджъл Гулд-Дейвис описа случващото се в Беларус като "последната фаза от преустройството на европейската политика, започнало през 1989 г.", пише в редакционен материал британският в. "Гардиън". При избирането си за президент през 1994 г. Лукашенко се зае с изграждането де факто на една диктатура, основаваща се на безсрамно нагласени избори, отбелязва "Гардиън". Чак сега, повече от четвърт век по-късно, корумпираната му хватка върху властта започва да отслабва на фона на безпрецедентните демонстрации срещу поредните фалшифицирани избори, пише изданието.

Двата протестни дни показаха, че Лукашенко е създал ефективна, практически съвършена машина за потискане на антиправителствените прояви, заявява кореспондент на руския "Комерсант". С такъв подход бяха се прочули досега главно китайските власти. А примерът на Беларус може да се окаже заразителен - тази година важни избори предстоят и в други постсъветски страни: Молдова, Грузия, Киргизстан.

"Лукашенко победи, но все пак изгуби" - "никой не печели битката с времето", изтъква "Независимая газета".  Младежта, излязла на улиците, е утрешният ден на Беларус и той отказва доверие на Лукашенко, пише вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председателят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства.  В момента теренът е превърнат в незаконно сметище:  "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Грант Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47

Доц. Петя Трифонова: Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве

Магнитните бури не могат да нанесат сериозни вреди на човешкото здраве . Това обясни пред БНР  доц. Петя Трифонова, Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН. "Има обаче метеочувствителни хора, които усещат тези промени. Те трябва да се консултират с лекар или да останат в режим без много натоварване".  В Анкета, направена..

публикувано на 14.05.24 в 12:45
Омар Аднан (в средата) е обвиняем по делото

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в..

публикувано на 14.05.24 в 12:07