Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо предупреди за нарастващ авторитаризъм в Китай, Русия и Иран

Майк Помпейо в Пилзен с чешкия министър на външните работи Томаш Петршичек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди вчера за нарастващ авторитаризъм в Русия, Китай и Иран, който заплашва свободите по света, предаде "Асошиейтед прес".

Помпейо, който пристигна вчера в Чехия на обиколка в четири централноевропейски страни, отдаде почит на американските войници, освободили западна Чехословакия през 1945 г. и изтъкна ценностите, споделяни от американци и чехи. Посещавайки монумента "Благодаря ти, Америка" в град Пилзен, Помпейо призова за постоянна бдителност за опазване на демократичния напредък, постигнат след Втората световна война и отново след разпадането на Съветския съюз.

"Струва си да си спомним, дори когато празнуваме, че тъй като авторитаризмът е все още жив в Пекин, Москва и Техеран, остава да се свърши още работа", заяви Помпейо в кратко слово пред паметника, в присъствието на чешкия си колега.

Помпейо планира да използва визитата си в Чехия, която продължава днес, за да призове домакините си да отблъснат руското и китайското влияние, отбелязва агенцията. Той ще се срещне с чешкия президент Милош Земан и с премиера Андрей Бабиш, за да обсъдят сътрудничеството в ядрената енергетика и "усилията за противопоставяне на зловредните действия на Русия и комунистически Китай", съобщи Държавният департамент.

Обиколката на американския държавен секретар включва също Словения, Австрия и Полша.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Майк Помпейо пристигна в Прага със съпругата си Сюзън.

Държавният секретар на САЩ започна европейската си обиколка от Прага

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна днес в Прага и с това сложи начало на своята петдневна европейска обиколка, предаде АФП. Помпейо ще прекара два дни в Чехия, след което ще посети Словения, Австрия и Полша. По време на..

обновено на 11.08.20 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Емил Радев

ЕНП ще предложи забраната за двигатели с вътрешно горене да отпадне

Най-голямата партия в ЕП - ЕНП, ще поиска да отпадне забраната за двигатели с вътрешно горене. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред членове на организацията на партията във Варна. По думите му, ще има промяна в политиките и регулациите, които..

публикувано на 18.06.24 в 12:58

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Разбита е група за трафик на мигранти от София до гранични села във Видинско

От прокуратурата съобщиха, че е разбита група за трафик на мигранти от столицата до гранични села във Видинско. Задържани са двама души, които са направили самопризнания, се казва още в информацията. Те са транспортирали нелегални мигранти..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Петър Одажиев: Поводът за "Fame" не е Ню Йорк, а ученици и студенти, които се занимават с изкуства

Поводът да направя мюзикъла  "Fame" не е Ню Йорк, по-скоро е темата за ученици и студенти, които се занимават с изкуства и ме върнаха във времето, когато в Пловдив училищата по изкуства бяха в местната семинария и имахме прекрасни години,..

публикувано на 18.06.24 в 12:34
Палестинците оглеждат щетите след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

"Ал Джазира": 17 палестинци са убити при израелски удар срещу бежански лагер

17 палестинци са били убити при двоен израелски удар срещу бежанския лагер Нусейрат, съобщават световните агенции, позовавайки се на "Ал Джазира". Протести в Ерусалим с призив за оставка на правителството При първият удар са били убити..

публикувано на 18.06.24 в 12:03
Цончо Ганев

Цончо Ганев: "Възраждане" ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство

"Възраждане" обяви, че ще бъде опозиция на поредното евроатлантическо правителство. Заместник-председателят на партията Цончо Ганев прогнозира, че ще бъде създаден редовен кабинет, скрит зад формулата на експертно правителство: "Аз лично..

публикувано на 18.06.24 в 11:57